Το Τζαμί είναι μέρος της ιστορίας μας. Θυμίζει τα θλιβερά χρόνια της Τουρκικής κατοχής, τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού μας. Θυμίζει επίσης την επανάσταση, τη νίκη και την ελευθερία μας. Το Τζαμί, ο Μεντρεσές(ιεροδιδασκαλείο) και το Οθωμανικό κτίριο (στρατώνας), έπρεπε να είχαν επισκευαστεί και να λειτουργούσαν ως μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λ.π., οταν η Ελλάδα ήταν δυνατή.
Τώρα η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν.Με τέτοιο χρέος, με τέτοιους προδότες πολιτικούς, με την Τουρκία να επιβουλεύεται τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, με τους Ελληνες να πεινάνε πως μπορέσατε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο. Γιατί δε σκεφτείκατε να κάνετε συσίτια στα σχολεία όπως στα παιδικά μας χρόνια, όταν βγήκαμε από τον πόλεμο? Το Τζαμί δεν πρέπει να χαθεί, αλλά τώρα χάνεται η Ελλάδα.
Έχουμε πόλεμο Ελληνες. Το Τζαμί είναι οι πατημασιές του λύκου, που δείχνουν ότι πάτησε λύκος το μαντρί. Να θυμούνται τα προβατάκια να κλείνουν την πόρτα και να μη βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Μιας και το αποφασίσατε καλό ειναι να θυμάστε ότι αυτό το τζαμί χτίστηκε στα θεμέλια της Αγίας Παρασκευής, και μη ξεχνάτε ότι (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες που φέρεται να έχει αναφέρει ο Καστοριανός καλλιτέχνης Βασίλειος Παπαντίνας) στα θεμέλιά του υπάρχει πλάκα από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λέει: «Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δικαιούνται την περιουσία των γονιών τους.»
Προσοχή Ελληνες μη χαθεί αυτή η πλάκα, που δείχνει ότι οι πρόγονοί μας ήταν στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξανδρου.
Προσοχή στην ιστορία για να μη ξεχάσουμε τις ρίζες μας, διότι τα παιδιά γεννιώνται χωρίς μνήμη.
Αναγνώστης