Καστοριά: Λουκέτο σε 120 καταστήματα της περιοχής μας το 2015 – Aγωνία για το μέλλον

 Η οικονομική κρίση γονατίζει τις επιχειρήσεις

Με  δεκάδες  «λουκέτα» στην αγορά της  Καστοριάς  αποχαιρετήσαμε το 2015, μιας και η συνεχιζόμενη ύφεση στην ακριτική  περιοχή μας προκάλεσε ένα ακόμα οικονομικό σοκ.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους έβαλαν λουκέτο 120  επιχειρήσεις! Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς η κατηφόρα του εμπορίου και της μεταποίησης συνεχίζεται και το φαινόμενο με τα συνεχόμενα λουκέτα στους δύο κλάδους παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια του 2015 μεταφέρθηκε και στο 2016.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο “κόκκινο” βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις της Καστοριάς, οι οποίες αν δεν αλλάξει άρδην το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα. Ο δρόμος στην Καστοριά με τη μεγαλύτερη καθίζηση από λουκέτα ήταν η οδός Μητροπόλεως,  ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως έκλεισαν ακόμα και καταστήματα στη Λεωφόρο των Κύκνων.

 

Mε νύχια και με δόντια κρατάμε τις επιχειρήσεις μας

Μπορεί να είναι 120 οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας που το 2015 έβαλαν λουκέτο και πήραν διαγραφή από το Επιμελητήριο Καστοριάς, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες σταματούν τη δραστηριότητα τους, όμως δεν κλείνουν. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητήριο Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των λουκέτων και αυτό γιατί, πολλές επιχειρήσεις σταματούν τη δραστηριότητα τους, όμως δεν κλείνουν για άλλους, υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους. Σημειώνει παράλληλα ο κ. Καραταγλίδης: «Το να κλείσεις μια επιχείρηση τελειωτικά και στην εφορία και παντού χρειάζονται κάποια χρήματα που πολλοί δεν τα διαθέτουν. Έτσι αφήνουν την επιχείρηση να υπάρχει ανενεργή, κατά συνέπεια το φαινόμενο αυτό δε καταγράφεται στις εγγραφές και στις διαγραφές του Επιμελητηρίου Καστοριάς».

 

Η οικονομίας της Καστοριάς βασίζεται αποκλειστικά  στο εμπόριο γούνας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτήρισε το 2015  ως δυσκολότερη χρόνια από τις προηγούμενες. «Η Καστοριά ως γνωστόν έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, η οικονομίας της βασίζεται αποκλειστικά  στο εμπόριο γούνας, το οποίο δυστυχώς μετά από χρόνια αντίστασης σε σχέση με την ελληνική κρίση, δείχνει τώρα τα τρωτά του σημεία. Η γουνοποιία δεν πηγαίνει καλά.  Μάλιστα τα δυο τελευταία  χρόνια υπάρχει τρομακτική πτώση της ζήτησης, λόγω διάφορων εξωγενών παραγόντων. Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός  για την αγορά της Καστοριάς που δυστυχώς δε σηκώνει παρεμβάσεις», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ.  Καραταγλίδης.

 

Κλείνουν παραγωγικές επιχειρήσεις και ανοίγουν πιο πολύ επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

O τομέας πάντως που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την κρίση που μαστίζει το ελληνικό εμπόριο είναι οι θέσεις εργασίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια χάνονται η μια μετά την άλλη. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η έκθεση της ΕΣΕΕ, τον τελευταίο χρόνο, ο κλάδος έχασε 93.500 θέσεις εργασίας! Μετά από το 1999, πλέον στο εμπόριο εργάζονται λιγότεροι από 700.000 άνθρωποι. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2016 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο, αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αυτή την στιγμή εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι τα καταστήματα τα οποία έχουν  βάλει λουκέτο. «Είναι  χαρακτηριστικά ότι κλείνουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις και ανοίγουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κλείνουν παραγωγικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις όπως γούνας, τροφίμων ή οποιαδήποτε άλλη και ανοίγουν επιχειρήσεις νέων επιστημόνων ή μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, καθώς δεν χρειάζονται αυτές οι επιχειρήσεις μεγάλα κεφάλαια. Είναι εύκολο για κάποιον να ανοίξει μια τέτοια επιχείρηση».

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η οδός Μητροπόλεως, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια ερημώνει, καθώς όλη η αγορά συγκεντρώθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στη Λεωφόρο των Κύκνων. Μια περιοχή που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα την ονομάζουμε πλέον το ιστορικό κέντρο ή για τους κατοίκους της, «το…εγκαταλελειμμένο ιστορικό κέντρο» της Καστοριάς. Οι λιγοστοί καταστηματάρχες της εν λογω περιοχής βλέπουν καθημερινά τις επιχειρήσεις τους να ‘’βουλιάζουν’’ και την αγορά να οδηγείται σε μαρασμό. Τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα ή αλλιώς ‘’χαράτσια’’, φαίνεται πως έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι  προσδοκίες όλων έχουν στραφεί στον πολυαναμενόμενο αναπτυξιακό νόμο. Είναι άλλωστε «κοινό μυστικό» ότι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το σύνολο των νέων επιχειρήσεων ενισχύθηκαν είτε από τους αναπτυξιακούς νόμους, είτε από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σήμερα η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς αναπτυξιακό νόμο και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria