Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η Ένωση Εισαγγελέων, ή μάλλον για να ακριβολογούμε δύο υπογράφοντα μέλη του ΔΣ της, οι εισαγγελείς Δ. Ζημιανίτης και Κώστας Τζαβέλλας, θύμισαν με μια ανακοίνωσή της, πως κάποιοι θέλουν την Εισαγγελία και τους Εισαγγελείς, να λειτουργούν με στεγανά, πέρα από κριτική και κυρίως από έλεγχο. Το κάνουν μάλιστα αυτό την ώρα που η κοινωνία βοά για τον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη.
Την πρώτη φορά που τα μέλη του ΔΣ της συγκεκριμένης Ένωσης τοποθετήθηκαν για τα μεγάλα θεσμικά και νομικά θέματα της Δικαιοσύνης, ήταν όταν έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία επιτίθονταν στην κυβέρνηση για την ψήφιση τροπολογίας που νομιμοποιούσε στοιχεία και κυρίως λίστες για να διωχθεί η διαφθορά. Μόνο που τότε αποκαλύφθηκε πως ουδέποτε στην πραγματικότητα υπήρξε τέτοια ανακοίνωση και παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενα πέντε μέλη του ΔΣ αφήνοντας έκθετους όσους την εξέδωσαν και έκαναν την λαθροχειρία να χρησιμοποιήσουν τα ονόματά τους.
Αυτή τη φορά οι κύριοι Ζημιανίτης και Τζαβέλλας (έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως μπορεί και πάλι να χρησιμοποίησαν τις υπογραφές άλλων) μπήκαν στο ρόλο του αυτόκλητου προστάτη του Εισαγγελέα Ευάγγελου Ιωαννίδη, για τον οποίο με άρθρο μου σημείωσα πως ζήλεψε τη δόξα της συμπαθούς κυρίας Αθανασίας Νταβαρίνου η οποία κόντρα στους κανόνες των πιθανοτήτων, είναι πάντα νικήτρια των τηλεοπτικών κληρώσεων. Ο κύριος Ιωαννίδης, κόντρα στις πιθανότητες κληρώνεται Εισαγγελέας σε δίκες μου, εκπληρώνοντας την πιθανότητα του 0,02% που με βάση τα μαθηματικά είναι η πιθανότητα για να βρεθεί 3 φορές σε δίκες μου σε διάστημα που έχουν εκδικαστεί 10 υποθέσεις μου.
Οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι των Εισαγγελέων προτάσσουν το επιχείρημα των κληρώσεων για να δικαιολογήσουν (γιατί άραγε) τον Ιωαννίδη. Την ώρα που η πραγματικότητα αποδεικνύει πως κάτι τρέχει με τις κληρώσεις που πρέπει να ερευνηθεί, αυτοί μιλούν για την κλήρωση. Αλλά μια και το χρησιμοποιούν το επιχείρημα, γίνονται αλήθεια κληρώσεις όπως αυστηρά ορίζει ο νόμος ή υπάρχουν οι λεγόμενοι “συνδυασμοί” όπου κάποιοι εισαγγελείς αντικαθιστούν συναδέλφους τους λόγω κωλυμάτων και εκεί ακριβώς παρεισφρύουν πιθανοί ενδιαφερόμενοι για υποθέσεις; Έχουν ακούσει οι κύριοι Ζημιανίτης και Τζαβέλλας ποτέ τη Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούν να ερευνά στημένες συνθέσεις δικαστηρίων ή είναι δικό μας δημιούργημα.
Ποιός αλήθεια ο λόγος που βγήκε αυτή η ανακοίνωση για τον συγκεκριμένο Εισαγγελέα του οποίου υπερασπίζονται το δικαίωμα της κρίσης; Γιατί δεν έχουν βγάλει ανακοινώσεις για άλλους Εισαγγελείς όπως ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Νίκος Παντελής ή η Γεωργία Τσατάνη οι οποίοι έχουν δεχθεί κριτική και κυρίως από εμένα; Τι είναι αυτό, επιλεκτικότητα και συμπάθεια στον Ιωαννίδη ή παραδοχή και σιωπηλή ομολογία πως για όσους δεν μιλούν υπάρχουν στοιχεία ενοχή τους;
Είναι εντυπωσιακό επίσης, πως οι κύριοι που εμφανίζονται ως Ένωση Εισαγγελέων, δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους να πουν το παραμικρό όταν Βενιζελικοί νόμοι παρέχουν ακαταδίωκτο, όταν οι διάφοροι Αθανασίου κάνουν νόμους μερικών ημερών για να απελευθερωθούν συγκεκριμένοι υπόδικοι, όταν με νομικές ρυθμίσεις ακυρώνονται έρευνες ετών συναδέλφων τους και παραδίνονται ως λευκές περιστερές στην κοινωνία υπόδικοι του λευκού κολάρου. Έχουν σιωπήσει απέναντι στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την πολιτική, έχουν βουβαθεί όταν “Παναθηναϊκάκηδες” φέρονται να παίρνουν εντολές από πολιτικά πρόσωπα, έχουν πάθει αφωνία όταν προσβλητικά και παράνομα αφαιρούνται υποθέσεις από συναδέλφους τους στη Διαφθορά με αποτέλεσμα να μην ασκούνται διώξεις σε επιχειρηματίες όπως ο Βγενόπουλος.
Ναι, ο Εισαγγελέας και ο Δικαστής έχουν δικαίωμα στην κρίση. Αλλά πώς δεν προσβάλεται η κρίση και η λογική των Τζαβέλλα και Ζημιανίτη, όταν ο Εισαγγελέας Ιωαννίδης δικάζει λέγοντας «έτσι διάβασα»; Όταν επιμένει να ξεκινήσει δίκη μεσούσης της αποχής δικηγόρων, παραβλέποντας νομικά στοιχεία; Και τέλος πάντων αυτή η κρίση πρέπει να ελεγχθεί όταν συστηματικά βρίσκεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των δικαστών σε μεγάλες υποθέσεις;
Αντιπαρέρχομαι όσα προσβλητικά γράφουν όχι για μένα αλλά για τη δημοσιογραφία, καλώντας τους δικαστικούς λειτουργους (sic ο πληθυντικός αφού μόνο στον Ιωαννίδη αναφέρομαι) να αδιαφορήσουν «για την όποια κριτική ασκείται στο έργο τους από πρόσωπα που αρέσκονται στον ανέξοδο ρόλο του «κήνσορα», δίκην όψιμων «σταυροφόρων ηθικής», πλην όμως αγνοούν βασικούς όρους της διαδικασίας απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.
Οι δύο Εισαγγελείς οι οποίοι αρέσκονται σε ηλεκτρονικές συνάξεις δια των emails για να παρέμβουν μέσα από μια συντεχνιακή αντίληψη όπου θεωρούν απαραίτητο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ώστε να με βαρύνουν τα λόγια τους. Αν θέλουν να μιλήσουν για Δικαιοσύνη, ας απευθυνθούν στους συναδέλφους οι οποίοι ανάμεσα σε βουνά φακέλων παλεύουν να βρουν άκρη στη δίωξη του εγκλήματος και της διαφθοράς, την ώρα που αυτοί ονειρεύονται παραγοντισμούς υιοθετώντας περίεργες ατζέντες που ξεπερνούν το ρόλο του εισαγγελέα.
Εισαγγελείς που δεν σέβονται την κριτική που γίνεται στη βάση πραγματικών γεγονότων και την ελευθερία του Τύπου, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την απονομή της Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της Ένωσης Εισαγγελέων έχει δύο πραγματικούς σκοπούς.
Ο πρώτος είναι να δημιουργήσει ένα δήθεν θεσμικό-κλαδικό δίχτυ προστασίας από ένα μελλοντικό πειθαρχικό έλεγχο του Ιωαννίδη. Όταν ξεκινάει ένας τέτοιος έλεγχος δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει και ποιούς να συμπαρασύρει.
Ο δεύτερος είναι να με στοχοποιήσει. Ο Ιωαννίδης δεν μπορεί νομικά πλέον, όσο και αν τα καταφέρει με τις πιθανότητες, να με ξαναδικάσει γιατί πρέπει να αυτοεξαιρεθεί λόγω της αντιπαράθεσής μας. Έτσι τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, εμφανίζοντας το θέμα του Ιωαννίδη ως κλαδικό και όχι θέμα ενός Εισαγγελέα, επιχειρούν να με εμφανίσουν ως εχθρό του κλάδου και να δώσουν στους Εισαγγελείς το μήνυμα «ισοπεδώστε τον όποτε τύχει μπροστά σας γιατί αυτό είναι το συμφέρον σας». Αν δεν είναι αυτό ύποπτο και ανήθικο τότε ποιό είναι;
Ξέρω πως αυτό θα εισακουστεί από κάποιους εισαγγελείς, αλλά γνωρίζω επίσης πως η μεγάλη πλειοψηφία των εισαγγελέων έχει άλλη λειτουργία. Οραματίζεται τον εαυτό της να αποδίδει Δικαιοσύνη και όχι ως μέλος μιας συντεχνίας που πρέπει να πάρει στις πλάτες της ακόμη και τους επίορκους.
Απέναντι στα μεγάλα θέματα της Δικαιοσύνης, οι κύριοι Ζημιανίτης και Τζαβέλλας, μου θυμίζουν κάτι μέλη του «Συλλογου Κυριών και Δεσποινίδων» στο χωριό μου, τον καιρό της Χούντας, που χαίρονταν γιατί είχαν τίτλο και συνόδευαν τον Παττακό σε κάποια από τις επισκέψεις του. Αν δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ, μπορούν να ρωτήσουν τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Από το ίδιο χωριό είμαστε.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων εδώ