Όχι Τσίπρα σε Μέρκελ για περιπολίες ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Είχαν επικοινωνία για το προσφυγικό

Αρχική » Ελλάδα » Όχι Τσίπρα σε Μέρκελ για περιπολίες ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα, και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Η ίδια πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία δεν τέθηκε θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Όπως προέκυψε από την συνάντηση Μέρκελ – Νταβούτογλου, οι δύο χώρες θα διεξάγουν «κοινές προσπάθειες» για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των προσφύγων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως θα επιδιώξει τη χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Από την μεριά της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις σε όλους στα Ηνωμένα Έθνη να δεσμευθούν, προκειμένου να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ευρωπαική Επιτροπή χαιρέτησε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με αποτέλεσμα της χθεσινής επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Τουρκία.

“Τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές”, τόνισε ο ίδιος.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια