«Έσπασαν» οι αγρότες- Κατέθεσαν νέο υπόμνημα στον πρωθυπουργό τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Αρχική » Ελλάδα » «Έσπασαν» οι αγρότες- Κατέθεσαν νέο υπόμνημα στον πρωθυπουργό τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Ένα ακόμα υπόμνημα με πρόταση διαλόγου και σειρά αιτημάτων έφτασε σήμερα στον πρωθυπουργό, από το αγροτικό κίνημα που εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις με αιχμή το ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Τα δικά τους αιτήματα, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε διάλογο, έστειλαν σήμερα αγρότες από την Πελοπόννησο, με υπόμνημα το οποίο συνυπογράφουν 23 ανεξάρτητα μπλόκα και φορείς και με τους οποίους συντάσσεται και ο Ενιαίος Αγροτικός ΣύλλογοςΙεράπετρας.

Το ρήγμα πια είναι εμφανές αφού δεν φαίνεται για την ώρα να μπορούν να πάνε συντεταγμένα σε διάλογο με την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα αιτήματα. Χθες ένα άλλο υπόμνημα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατέθεσε στη γραμματεία του πρωθυπουργού ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών Κτηνοτρόφων και Αλιέων Δημήτρης Δημογιάννης ενώ ήδη έχουν αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα ανάλογο υπόμνημα οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. Απάντηση περιμένουν εξάλλου και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και όσα συντάσσονται με αυτό, καθώς έχουν ήδη εδώ και καιρό γνωστοποιήσει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση, συμπυκνώνοντάς τα σε πέντε σημεία.

Όσον αφορά στο υπόμνημα που απέστειλαν οι αγρότες της Πελοποννήσου, και το οποίο απευθύνεται στον πρωθυπουργό αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, σε αυτό σημειώνεται ότι «πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Όπως επισημαίνουν ο βασικός άξονας των αιτημάτων τους είναι το ασφαλιστικό για το οποίο ζητούν αυτόνομο ΟΓΑ, αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία καθώς το φορολογικό συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό, μητρώο αγροτών και μείωση του κόστους παραγωγής.

Τονίζουν πάντως ότι σκοπός αυτής της κίνησης είναι να θέσουν τις βάσεις αιτημάτων «που σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν και με προτάσεις άλλων μπλόκων» , για ένα δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ / ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Προς Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και πολιτικούς Αρχηγούς
ΑΘΗΝΑ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016

Μετά από την μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 18 Νοέμβρη , μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους Υπουργούς , μετά από την Απεργιακή κινητοποίηση της 4 Φλεβάρη, μετά από 20 μέρες στους δρόμους μετά της υποδοχής με δακρυγόνα της 12 Φλεβάρη στην Αθήνα θεωρούμε ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Ο βασικός άξονας των αιτημάτων μας είναι το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ, το φορολογικό μια και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, το ξεκαθάρισμα των αγροτών (  μητρώο , κριτήρια κατά κύριο επάγγελμα) μιας και αυτό συνδέεται άμεσα και με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό. Τέλος εκτός από κάποια επιμέρους θέματα θεωρούμε ότι σημαντικό είναι το κόστος παραγωγής και τα δάνεια των αγροτών ώστε επιτέλους να μπορούμε να παράγουμε, να έχουμε ρευστότητα και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ
Εμείς θεωρούμε ότι η έννοια του αγρότη πρέπει να καθορίζεται με κριτήριο την εγγραφή του στον ΟΓΑ. Έτσι και αλλιώς η εγγραφή στον ΟΓΑ απαιτεί 51% του εισοδήματος να είναι γεωργικό. Ο δε καθορισμός του 51% θα πρέπει να παίρνεται με μέσο όρο 5ετίας, έτσι περιλαμβάνονται χρονιές με ελάχιστη παραγωγή ( π.χ ελιές) ή φυσικές καταστροφές όπου ένας αγρότης για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί να χρειαστεί να κάνει άλλες δουλειές όχι απαραίτητα γεωργική φύσης( π.χ σε τουριστικά μέρη).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αυτόνομος ΟΓΑ . Απαραίτητα ξεκαθάρισμα των δικαιούχων οι οποίοι δεν μπορούν παρά να είναι μόνο αγρότες. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του κράτους για τον ΟΓΑ καλύπτει ουσιαστικά το προνοιακό κομμάτι του. Ας φτιαχτεί ένα άλλο ταμείο ή να ενσωματωθεί σε υφιστάμενα ταμεία , που να έχει καθαρά Προνοιακό χαρακτήρα. Αν συμπεριληφθούν και το ποσοστό των παράνομων εργατών γης πιστεύουμε ότι θα έχει κερδοφορία.
Ειδικότερα ζητάμε
Να παραμείνουν έως το 2020 οι 7 κατηγορίες ασφάλισης που ήδη υπάρχουν χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους ασφάλισης.
Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΓΑ και βάσει αυτής να συζητήσουμε όποια διορθωτικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να παρθούν.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΣΟΔΑ ΟΓΑ
1. Εργάτες γης χωρίς χαρτιά ( υπολογίζονται σε πάνω από 500.000)
2. ΕΝΦΙΑ σε γεωργική γη που δεν παράγει.
3. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα αλλά έχουν γεωργικό εισόδημα να αποδίδουν κάποιο ποσοστό υπέρ ΟΓΑ

ΕΡΓΟΣΗΜΟ
1. Για αγρότες που κάνουν και άλλες δουλειές πέρα των γεωργικών. Αν οι εισφορές τους ξεπερνούν την ετήσια εισφορά το ποσό να μεταφέρεται στην επόμενη (Πιστωτικό)
2.Ξεκαθάρισμα μεταξύ ΟΓΑ και επιθεώρηση εργασίας ( η οποία λειτουργεί με τον 1876/90)
3.Δυνατότητα και μεταξύ οικογένειας
4. Χρήση των ΜΑΕ σαν μια βάση για υπολογισμό των απαιτούμενων ημερομίσθιων
5. Να επεκταθεί η δυνατότητα εργοσήμου στους αλιεργάτες επίσης να μπορούν να εκδίδουν εργόσημα και οι συνεταιρισμοί .
6. Να παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του εργοσήμου και αθροιστικά ( π.χ για όλο τον χρόνο αντί τμηματικά)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Θεωρούμε ότι ένα βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο σαφής προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος. Σ ‘αυτό θα πρέπει και να υπολογιστούν σωστά τα πραγματικά έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ( αποσβέσεις κεφαλαίων, φυτικό ,ζωικό κεφάλαιο κλπ)
Να παραμείνει και για τα επόμενα έτη ο συντελεστής 13% .Για εισοδήματα πέραν των 25.000 να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση.
Η προκαταβολή φόρου να μείνει στο 27.5%
Αφορολόγητο στις 12.000ε
Αποσβέσεις μηχανημάτων να καλύπτουν όλο το ποσό. Και να υπάρξει αναγνώριση όλο του ποσού σαν έξοδο
Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης
Να παραμείνει το 12.000ε αφορολόγητο των επιδοτήσεων
Αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος( αξιοποίηση των ΜΑΕ )
Απαλλαγή τέλος επιτηδεύματος. Δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μεταφορά παθητικού στο επόμενο έτος.
Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ ,γης και μικρών εγκαταστάσεων
Ακύρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί αλλά γενικότερα και σε κάθε αγροτικό προϊόν
ΦΠΑ
Να επανέλθει στο 13% για τα γεωργικά εφόδια . Βέβαια να υπάρξει πρόβλεψη για όποια αποθέματα( καταστημάτων) υπάρχουν που έχουν αγοραστεί με 23%
Στις χονδροειδείς ζωοτροφές 8%

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Όπως προαναφέρθηκε , μείωση ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση αγροτικού ρεύματος
Σημαντικό επίσης Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ και ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΩΝ.
ΑΛΙΕΙΣ
Άμεσες αποζημιώσεις για καταστροφές από θηλαστικά ( δελφίνια, φώκιες) στα δίκτυα και παραγάδια
Δικαίωμα στους παράκτιους αλιείς και τους κατά κύριο επάγγελμα δυνατότητα να ενταχτούν στον αλιευτικό τουρισμό.
Κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων αναπαραγωγής ιχθύων
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Λύση επιλεξιμότητας βοσκοτόπων. Ουσιαστική προώθηση της ιδιαιτερότητας της Ελληνικής κτηνοτροφίας
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ
Κόκκινα δάνεια. Άμεση επίλυση ( όχι πλειστηριασμοί )
ΕΛΓΑ . Προαιρετικός ή με μικρό ασφάλιστρο και επιπλέον ασφάλιστρο με επιλογή παροχών
Βιολογική γεωργία .Ανάπτυξη ,απόσυρση της προτεινόμενης ΚΥΑ, Παραμονή των βιολογικών αγορών ως έχουν. Άμεση καταβολή χρωστούμενων επιδοτήσεων.
Χρήση γης .Επιτέλους ξεκαθάρισμα
Άδειες χρήσης νερού. ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Να σταματήσουν να δίνονται επιδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ ,αεροδρόμια κλπ

Κλείνοντας ενημερώνουμε ότι σκοπός μας ήταν να βάλουμε τις βάσεις αιτημάτων που σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν και με προτάσεις άλλων μπλόκων , για ένα δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο.

Με τιμή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΜΠΛΟΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ισθμού
Αιγίου
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Διοδίων Νεστάνης
Βούρβουρα
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Λίμνης Γυθείου
Σκάλας
Βάτικων
Μολάων
Συκιάς
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλό νερό
ΗΛΙΕΙΑΣ
Μαραθειάς Αμαλιάδα
ΑΧΑΙΑΣ
Κάτω Αχαιάς

ΦΟΡΕΙΣ
Αγροτικός Σύλλογος Κορίνθου
Αγροτικός Σύλλογος Νεμέας
Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος ”Μαντίνεια”
Αγροτικός Σύλλογος Αν.Μάνης
Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας
Ενωση Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας
Αγροτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κανδύλας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας
Αλιευτικός Σύλλογος Αν. Μάνης

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΚΡΗΤΗ
Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια