Τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια στο Καρπενήσι λιώνουν τον πάγο. Πως λειτουργεί η γεωθερμία στο έργο της αστικής ανάπλασης

Εντάξει, στο Καρπενήσι κάνει κρύο για αυτό το σκέφτηκαν οι άνθρωποι. Στην Καστοριά τι να τα κάνουμε αυτά μπέτσκα μου;

Αρχική » Ελλάδα » Τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια στο Καρπενήσι λιώνουν τον πάγο. Πως λειτουργεί η γεωθερμία στο έργο της αστικής ανάπλασης

Στο έργο της Αστικής Ανάπλασης Καρπενησίου, κατασκευάστηκε σύστημα γεωθερμίας κάτω από τα πεζοδρόμια. Σε ένα μεγάλο μήκος τους, το κύκλωμα ζεστού νερού που θερμαίνεται από την γη σε βάθος 100 μέτρων προκαλεί το λιώσιμο των πάγων το χειμώνα, δημιουργώντας ένα καθαρό διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς. Πρόκειται για μια καινοτομία, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

geothermia1 geothermia2 geothermia3

Πρόκειται για ένα έργο, παράλληλα με την κατασκευή της ανάπλασης στο κέντρο Καρπενησίου, που όμως δεν φαίνεται. Δεν είναι άμεσα ορατό και όμως, τόσο χρήσιμο. Τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει εφαρμοστεί, λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες.

Το κύκλωμα των θερμαινόμενων πεζοδρομίων με χρήση γεωθερμίας, επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της αστικής ανάπλασης και δημιουργεί δωρεάν και «ανά πάσα στιγμή», ένα διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς.

Η υλοποίηση της γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στον χώρο του πάρκιν (παλιό ΚΤΕΛ), τα συστήματα και οι κυκλοφορητές του νερού εγκαταστάθηκαν κάτω από την σκάλα που οδηγεί στην νέα παιδική χαρά, ενώ το ζεστό νερό ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί υπογείως στα πεζοδρόμια από ένα κύκλωμα 20 οπών στο έδαφος του πάρκιν, σε βάθος 100(!) μέτρων.

Το νερό στο κλειστό κύκλωμα κυκλοφορεί στο σύστημα και θερμαίνεται από την θερμοκρασία της γης. Πρόκειται για μια καινοτομία που λειτουργεί και μπορεί να επεκταθεί. Μια καινοτομία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Καρπενήσι, ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ -με πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη όταν ήταν δήμαρχος Καρπενησίου.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια