Στολή ρομπότ βοηθά παράλυτους να περπατούν - OlaDeka

Στολή ρομπότ βοηθά παράλυτους να περπατούν

mind control exoskeleton

Επιστήμονες αναπτύσσουν έναν εξωσκελετό robot, που μπορεί να χειριστεί κανείς με τη σκέψη και έχει ως σκοπό του να βοηθήσει τους παράλυτους να περπατήσουν ξανά. 

Ο Miguel Nicolelis είναι ένας νευρομηχανικός στο πανεπιστήμιο Duke, στις ΗΠΑ και ασχολείται συστηματικά με τους εξωσκελετούς, προκειμένου να μπορεί κανείς να κινήσει τα άκρα του, δίνοντας εντολές με τη σκέψη.

Ο παράλυτος που φορά την ειδική στολή robot μπορεί να σκεφτεί ποιο μέρος του σώματός του θέλει να κινήσει και μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα η κίνηση μεταφράζεται σε εντολή στην στολή του. Ουσιαστικά, τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο, αποκωδικοποιούνται και μετατρέπονται σε εντολές στη στολή.

Ο Nicolelis μελετά την χρήση των εξωσκελετών του σε πιθήκους, από τους οποίους μεταφράζει σε εντολές τα σήματα του εγκεφάλου. Ο σκοπός των ερευνητών είναι να βοηθήσουν τους παραπληγικούς όλου του κόσμου να απαγκιστρωθούν από τους περιορισμούς στους οποίους έχουν μπει λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σώμα τους. Αυτό το στοιχείο εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.

Υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση από την εμπορική εφαρμογή της ιδέας αυτής, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρειάζεται απλώς και μόνο μία τέτοια στολή robot, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανυπέρβλητα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria