ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Το 2015 φεύγει με πολλές απώλειες για τον τουριστικό κλάδο της Ρωσίας στον τομέα του διεθνούς τουρισμού, ο οποίος γνώρισε πτώση μεγαλύτερη του 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από την αγορά περίπου το 70% των tour operators που εργάζονταν με τους εξωτερικούς προορισμούς. Τη σχετική πληροφορία έδωσε στον Τύπο στις 9 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR), Ντμίτρι Γκόριν. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του ATOR, η μείωση του αριθμού των τουριστικών πρακτορείων θα συνεχιστεί και το 2016. Όπως δήλωσε ο Γκόριν, «σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο εξέλιξης της κατάστασης θα απομείνουν 500 εταιρίες, σύμφωνα με το απαισιόδοξο 300».

Μεταξύ των χωρών που προσφέρονται για χειμερινές διακοπές στην παραλία, μετά την ακύρωση Αιγύπτου και Τουρκίας, ηγούνται η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς θα κληθούν να επικεντρωθούν στον εσωτερικό τουρισμό. Η ζήτηση για ταξίδια μέσα στη Ρωσία αυξήθηκε φέτος σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού (Russiatourism) κατά 31% και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 20%. Σύμφωνα την ATOR, περίπου 1,5 εκατομμύριο τουρίστες σχεδιάζουν να στραφούν προς την περιφέρεια Κρασνοντάρ (εκεί βρίσκεται η πρωτεύουσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Σότσι και πολλά άλλα θέρετρα), 2 εκατομμύρια θα αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές διακοπών στο εξωτερικό. «Αυτό δείχνει -πρόσθεσε ο Γκόριν- ότι η ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού θα είναι σταδιακή και θα συνεχιστεί ως το 2017».

Αll inclusive

Στην ανάπτυξη των διαδρομών και υποδομών στη Ρωσία, πρόκειται να βοηθήσει το κράτος. Ο Γκόριν αναφέρει ότι οι επιδοτήσεις για τις απώλειες από την Αίγυπτο (σ.σ. η Ρωσία απαγόρευσε τις πτήσεις στην Αίγυπτο ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης τσάρτερ πάνω από το Σινά που αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική ενέργεια και κόστισε το θάνατο 224 ατόμων) θα κατευθυνθούν στα ρωσικά θέρετρα, και πως ο κλάδος έχει λάβει ήδη την έγκριση για βοήθεια ύψους 24,5 εκατ. δολαρίων προς τους τουριστικούς πράκτορες. Όπως εκτιμά, για την ανάπτυξη των θέρετρων στην περιοχή του Κρασνοντάρ είναι αναγκαίο να επεκταθούν οι παραλίες στη Μαύρη θάλασσα. Ανεπαρκείς είναι επίσης και οι ξενοδοχειακές υποδομές. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού υπολογίζει αυτό το έλλειμμα στα 150 χιλ. δωμάτια σε ξενοδοχεία, ενώ η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων στα 200 χιλ.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή), με το οποίο οι Ρώσοι αρέσκονταν να ταξιδεύουν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, εμφανίστηκε πλέον και στη Ρωσία. Επί δυο χρόνια λειτουργούσε σχεδόν πειραματικά, αλλά την τελευταία θερινή σεζόν έκαναν διακοπές με αυτό το σύστημα 600 χιλ. τουρίστες. Στο μέλλον αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε αυτό κατά 20%. Σήμερα all inclusive προσφέρουν κυρίως στην Ανάπα, στο Σότσι και στην Κριμαία.

Πού ταξίδεψαν το 2015

Πιο δημοφιλείς προορισμοί το 2015 ήταν η Συμφερόπολη της Κριμαίας (5,5% επί του συνόλου των πωλήσεων), το Σότσι (3,5%), το Τελ Αβίβ (2%), το Κισινιόφ της Μολδαβίας, το Μινεράλνιε Βόντι της Ρωσίας, το Κρασνοντάρ της Ρωσίας, η Ρώμη, το Καλινινγκράντ (Ρωσία), η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη. Στις προσεχείς εορτές της πρωτοχρονιάς ο μεγαλύτερος αριθμός εισιτηρίων πωλήθηκε για το Σότσι, το Μινεράλνιε Βόντι, το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Μόναχο.

Μεταξύ των χωρών που προσφέρονται για χειμερινές διακοπές στην παραλία, μετά την ακύρωση Αιγύπτου και Τουρκίας (η Russiatourism απαγόρευσε τις πτήσεις λόγω «αυξημένης τρομοκρατικής απειλής» αφότου η τουρκική ΠΑ κατέρριψε το ρωσικό Su-24 στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας), ηγούνται η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Ο Γκόριν διευκρινίζει πως σε αυτούς τους προορισμούς στράφηκε εκείνο το 40% των τουριστών που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, η ATOR αναμένει ότι ήδη από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016 οι πτήσεις προς την Αίγυπτο και την Τουρκία θα ξαναρχίσουν. Αν η αεροπορική επικοινωνία αποκατασταθεί και τα τουριστικά πρακτορεία αποκτήσουν πάλι τη δυνατότητα να πουλήσουν ταξιδιωτικά πακέτα στην Αίγυπτο, τον πρώτο μήνα κιόλας θα μεταφερθούν εκεί τουλάχιστον 100 χιλ. ρώσοι τουρίστες.

Ωστόσο, οι μετέχοντες στην αγορά παραδέχονται ότι και σήμερα στα απαγορευμένα θέρετρα υπάρχουν ρώσοι τουρίστες. Πρόκειται για ανεξάρτητους τουρίστες, οι οποίοι πέταξαν εκεί χωρίς βοήθεια από τουριστικά πρακτορεία, μέσω on line τουριστικών γραφείων. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής τους αριθμός, πάντως, το 2011-2013, στη διάρκεια μιας ανάλογης απαγόρευσης πτήσεων προς την Αίγυπτο είχαν ταξιδέψει εκεί ανεξάρτητα περίπου 6000 Ρώσοι, αναφέρει ο Γκόριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του on line τουριστικού γραφείου Biletix, σήμερα από το σύνολο των τουριστών που πηγαίνουν στο εξωτερικό, περίπου το 30% κάνουν κλείνουν εισιτήρια και ξενοδοχεία μόνοι τους. Η τάση αυτή θα διατηρηθεί και το 2016.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria