Ο θεότρελος Τζέρι Λιούις - OlaDeka

Ο θεότρελος Τζέρι Λιούις

Το 1943 ένα 17χρονο αγόρι ονόματι Τζέρι Λιούις κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο σε έναν μικρό τηλεοπτικό σταθμό των ΗΠΑ που εξέπεμπε μέχρι το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά την εκπομπή, όλοι οι έφηβοι του σόου μεταφέρθηκαν στο κοντινό πανεπιστήμιο για να συναντήσουν τον καθηγητή Αϊνστάιν, ο οποίος είχε δει το επετειακό αφιέρωμα των πιτσιρικάδων με σκοπό να συνομιλήσει κατόπιν μαζί τους.

«Έκανες καλή δουλειά, νεαρέ», είπε ο θρύλος της επιστήμης στο αστέρι που θα έπρεπε να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να ανατείλει!

Τρία χρόνια αργότερα, ο Τζέρι Λιούις θα συναντήσει τον Ντιν Μάρτιν σε μια ευτυχή κωμική συγκυρία που θα γεννήσει ένα από τα μυθικότερα δίδυμα της showbiz. Το χοντροκομμένο και σλάπστικ χιούμορ θα πάει τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη πολύ μακριά, εξασφαλίζοντάς του εφτά δεκαετίες κινηματογραφικής, τηλεοπτικής, θεατρικής και ραδιοφωνικής καριέρας.

«Για περισσότερες από επτά δεκαετίες έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο να κάνω τους ανθρώπους να γελούν», είπε πρόσφατα ο ζωντανός μύθος του γέλιου, ο άνθρωπος-ορχήστρα που άλλοτε ήταν ηθοποιός και τραγουδιστής και άλλοτε παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Παρά την απίστευτη επιτυχία που έχει γνωρίσει όμως και την παγκόσμια φήμη του ως μια από τις μεγαλύτερες κωμικές διάνοιες όλων των εποχών, ο μονίμως έφηβος Τζέρι δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει πώς αρνήθηκε την πρόταση του Μπίλι Γουάιλντερ να παίξει στο «Κάποιοι το Προτιμούν Καυτό»! Ο σκηνοθέτης της κλασικής κωμωδίας του 1959 του είχε προτείνει τον ρόλο του Τζακ Λέμον και ο Τζέρι για άγνωστο λόγο αρνήθηκε. Έκτοτε ο Γουάιλντερ κάθε φορά που θα τον συναντούσε θα τον έλουζε με βρισιές, την ίδια ώρα που ο Τζακ Λέμον θα του έστελνε κάθε χρόνο λουλούδια ευχαριστώντας τον στο διηνεκές.

Κι αυτά είναι ψίχουλα μόνο από τη σπαρταριστή ζωή του Τζέρι Λιούις, που όπως θέλει και ο ίδιος δεν είναι παρά ένα τεράστιο αστείο…

Πρώτα χρόνια

jeerryllwisss1

Ο Τζέρι Λιούις γεννιέται ως Τζόζεφ Λέβιτς στις 16 Μαρτίου 1926 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης μέσα σε οικογένεια ρωσοεβραίων εμιγκρέδων. Αμφότεροι οι γονείς του ήταν καλλιτέχνες του βοντβίλ και εμφανίζονταν με το όνομα «Λιούις»: ο πατέρας ήταν ο βασικός διασκεδαστής του νούμερου και η μητέρα έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε. Κι έτσι ήδη από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών ο μικρός Τζόι, όπως τον λέγανε τότε, ανεβαίνει στη σκηνή των κέντρων διασκέδασης και των καμπαρέ κάνοντας το κοινό να σκάει στα γέλια με τις μιμήσεις και τις χοντροκομμένες φάρσες του.

Έτσι πέρασε η δεκαετία μέχρι τα 15 του, όταν εγκατέλειψε τελικά το σχολείο για να ακολουθήσει απερίσπαστος την καριέρα του. Τώρα είχε πολλά νούμερα στη φαρέτρα του, αν και το δημοφιλέστερο παρέμενε αυτό που μιμούνταν τους στίχους οπερέτων και λαϊκών αμερικανικών τραγουδιών, με τον φωνογράφο να παίζει τη μουσική στο φόντο. Ταυτοχρόνως, ήταν ο ταραξίας της εργατικής γειτονιάς, σκαρώνοντας συνεχώς φάρσες και εισβάλλοντας στις κουζίνες του κόσμου για να κλέβει πίτες και πατάτες!

jeerryllwisss2

Αφού απέφυγε τη στράτευση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας του καρδιακού φυσήματος που εμφάνισε, ανέβηκε σόλο για πρώτη φορά στη σκηνή, αν και το νούμερό του πάτωσε και πλέον τα μεγάλα κέντρα του έκλειναν την πόρτα. Για να επιβιώνει εμφανιζόταν τώρα σε χαμαιτυπεία και σκεφτόταν σοβαρά να παρατήσει το όνειρο για καριέρα στη showbiz.

Τότε ήταν που εμφανίστηκε στη ζωή του ο κωμικός Max Coleman, καλός φίλος του πατέρα του, που τον έπεισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην κωμωδία, εξασφαλίζοντάς του μια εμφάνιση σε καλό κέντρο της Νέας Υόρκης. Αυτή τη φορά τα σκηνικά του τρικ συγκέντρωσαν δυνατό χειροκρότημα και το φιντάνι της κωμωδίας έβαλε τα θεμέλια για τη μακροημέρευσή του στον χώρο. Μεταξύ των θεατών ήταν και μερικοί καλοί κωμικοί, που τον προσέλαβαν στα δικά τους σχήματα, κάνοντας έτσι ένα πρώτο ονοματάκι.

jeerryllwisss17

Την ίδια εποχή (1944) παντρεύεται την Patti Palmer, με την οποία θα παραμείνουν μαζί ως το 1982 και θα αποκτήσουν 6 παιδιά. Το 1983 θα ξαναπαντρευτεί για δεύτερη φορά (SanDee Pitnick) και θα αποκτήσει άλλη μια κόρη…

Η γνωριμία που θα του αλλάξει τη ζωή

jeerryllwisss3

Ήταν το 1945 όταν ο 19χρονος Λιούις γνώρισε τον νεαρό τραγουδιστή Ντιν Μάρτιν σε μια κοινή τους εμφάνιση σε κλαμπ της Νέας Υόρκης. Έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Λιούις ήταν να εμφανιστεί σε κέντρο του Ατλάντικ Σίτι, ένας ερμηνευτής ακύρωσε την τελευταία στιγμή και ο Τζέρι πρότεινε στον αιθουσάρχη να τον αντικαταστήσει με τον Ντιν Μάρτιν.

jeerryllwisss5

Κι έτσι στις 25 Ιουλίου 1946 ο Μάρτιν εμφανίστηκε δίπλα στον Τζέρι από σπόντα, γεννώντας ένα από τα θρυλικότερα δίδυμα της αμερικανικής κωμωδίας!

Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria