Ομολογία Σταθάκη για ζημία μετόχων και Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση - OlaDeka

Ομολογία Σταθάκη για ζημία μετόχων και Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση

«Όντως το σύνολο των ιδιωτών παλιών μετόχων και το Δημόσιο υπέστησαν ζημιά. Αυτό είναι γεγονός» είπε ο υπουργός Οικονομίας αποδεχόμενος τη σχετική κριτική. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέσει κατώτατη τιμή για τις μετοχές αλλά αυτό δεν αποφασίστηκε τελικά γιατί δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. «Το μελετήσαμε, το σκεφθήκαμε, το φτάσαμε διεξοδικά στο απόλυτο συμπέρασμα και καταλήξαμε σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά» είπε ο κ. Σταθάκης τοποθετούμενος στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε, όμως, ότι η ανακεφαλαιοποίηση πέτυχε και διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις. «Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ολοκληρώνεται ομαλά, διασφαλίζονται οι καταθέσεις και από  1/1/2016 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρεις συνθήκες σταθερότητας εντός του ευρωπαϊκού συστήματος» δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας αντέκρουσε, όμως, και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «σκανδάλου» υπενθυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο νόμος που προστάτευε την τιμή κτήσης των τραπεζικών μετοχών με αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη τράπεζα να εγγράψει σημαντική ζημία για το Δημόσιο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. «Η ιδέα ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση διασφάλιζε τις τιμές κτήσης είναι παραπλανητική. Η τελευταία αποτίμηση το Δεκέμβρη του 2014 για την αξία των μετοχών των τραπεζών, πριν έρθει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για απώλεια της αξίας των μετοχών της τάξης του 60% σε σχέση με την τιμή κτήσης» είπε και καταλόγισε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνοι δημιούργησαν αυτό το δεδομένο με βάση τις πραγματικές εξελίξεις της οικονομίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria