Οι πρώτοι Καστοριανοί γουναράδες στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα

H βιομηχανία γουναρικών εξακο­λουθεί να αποτελεί ένα από τους κυριώτερους επιχειρημα­τικούς κλάδους στους όποιους διαπρέπουν πολλοί ομογενείς.

Η στροφή των ελλήνων μεταναστών προς την κατασκευή και την εμπορία των γουναρικών ανάγεται στίς αρχές του αιώνος. Οι Καστοριανοί ιδίως, που άρχισαν να έρχoνται στην Αμερική περί το 1900, είχαν ιδιαίτερη πείρα στην κατασκευή γουναρικών, επειδή από την εποχή ακόμα του Βυζαντίου η περιοχή της Καστοριάς ήταν κέντρο βιομηχανίας γουναρικών.

Πρωτοπόρος στον κλάδο αυτό, ήταν ο καστοριανός Κ. Σκαπέρδας, που ήρθε στην Αμερική πριν από το 1900. Αλλά ο Σκαπέρδας ήταν πρωτίστως έμπορος και είχε διαπρέψει ήδη στο εμπόριο γουναρικών στην Ευρώπη και συγ­κεκριμένα στην Λειψία. Δέν ήταν συνηθισμένος μετανά­στης και ούτε απέβλεπε σε μόνιμη εγκατάστασι στην Αμε­ρική. Τελικά, γύρισε στην Ευρώπη.

Τις πραγματικές βάσεις της ελληνικής βιομηχανίας γουναρικών στον Νέο Κόσμο, τις έβαλαν οι αδελφοί Γιάγκου, Καστοριανοί κι’ αυτοί, που ήρθαν ως  μετανάστες λίγο πριν από το  1900.

Στην αρχή εργάσθηκαν ως τεχνίτες σε αμερικανικές επιχειρήσεις γουναρικών στο Μανχάτταν. Οι αδελφοί Γιάγκου, αφού εμάζεψαν λίγα χρήματα, άνοιξαν δική τους επιχείρησι στην οποία προσέλαβαν συμπατριώτες τους, που μετά το 1900 άρχισαν να έρχονται σε μεγάλους αριθμούς.

Αργότερα, οι αδελφοί Παπατίνα άνοιξαν δική τους επιχείρηση στην περιοχή του Γκρίνγουτς Βίλατζ. Μέσα σε λίγα χρόνια –  πριν από το 1912– είχαν κιόλας δημιουργηθή πάνω από 40 ελληνικές επιχειρήσεις γουναρικών στην Νέα Υόρκη.

 

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες επιχειρή­σεις κατασκευής γουναρικών ελληνικής ιδιοκτησίας, όπως, επί παραδείγματι, η εταιρεία Christie Brothers των αδελ­φών Παπαχρήστου, η εταιρεία James Liakos and Sons,  η Marvin Fours τουΚώστα Μαυροβίτη, η εταιρεία Louis Mylonas and Sons, η Mink Marτου κεφαλλωνίτη Γεωργίου Χαραλαμπάτου, η Petkanas Brothers των αδελφών Steve και Στέλιου Πετκανά, η εταιρεία του Στυλιανού Πολωγιώργη, η εταιρεία Dalstyle τωνΝτάλλας και Στυλιανίδη και πολλές άλλες.

Οι βιομη­χανίες αυτές παράγουν μεγάλες ποσότητες ακριβών γου­ναρικών, που διοχετεύονται στα μεγάλα καταστήματα των αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Υπάρχουν όμως και Ελληνοαμερικανοι που διατηρούν υψηλής στάθμης καταστήματα για την λιανική πώλησι γουναρικών, όπως ο Μιχαήλ (Μάικ) Μουρατίδης, ο όποιος έχει καταστήματα στην Ουάσιγκτων και το Τέξας (Σαν Αντόνιο) και ο όποιος είναι και περίφημος σχεδιαστής γουναρικών υψηλής μόδας.

Οι πρώτοι Καστοριανοί γουναράδες στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria