Να μη γίνει hot spot στην Κω λέει ο Λεβέντης στον Τσίπρα - OlaDeka

Να μη γίνει hot spot στην Κω λέει ο Λεβέντης στον Τσίπρα

Ο κ. Λεβέντης υποστηρίζει ότι η δημιουργία hot spot στην Κω «θα σημάνει το τέλος του νησιού ως τουριστικού προορισμού» και καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. «Η Κως είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, δέχεται ετησίως πάνω από 1 εκ.τουρίστες» σημειώνει ο κ. Λεβέντης και αντιπροτείνει να γίνεται στην Κω μόνο η καταγραφή των προσφύγων «οι οποίοι μετά από ολιγόωρη παραμονή να εγκαταλείπουν το νησί για ένα hotspot εκτός Κω όπου θα φιλοξενούνται ωσότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Τονίζει, μάλιστα, ότι η μακρά παραμονή προσφύγων στην Κω το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί τουριστικά το νησί. «Η ζημιά του 2015 ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη καταγράφεται μείωση προκρατήσεων 60% με τάση πτωτική. Η τουριστική απαξίωση της Κω συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να τη σταματήσει» υπογραμμίζει ο κ. Λεβέντης.

Πέραν της περίπτωσης της Κω ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκφράζει, όμως, και γενικότερες αντιρρήσεις για επιλογή των χώρων δημιουργίας των hot spots. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι επιλογή των  χώρων δημιουργίας ήταν αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης «που αποφάσισε με αδιευκρίνιστα κριτήρια ως τόπους ίδρυσης να είναι πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σημαντικά από εθνική σκοπιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως)».

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ακόμη δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής τύπου hotspot. «Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσπίσει κανόνες ούτε για το τι ακριβώς είναι ένα hotspot ούτε για τον κανονισμό λειτουργίας του πχ. ποιος θα το συντηρεί, ποιος θα το διοικεί» αναφέρει και κάνει λόγο για μη καθορισμένη χρηματοδότηση. «Αυτή τη στιγμή, νομικώς hotspot ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο» ισχυρίζεται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria