Καρκίνος του στομάχου: Η θεραπεία κατά του ελικοβακτηριδίου βοηθά στην καταπολέμησή του - OlaDeka

Καρκίνος του στομάχου: Η θεραπεία κατά του ελικοβακτηριδίου βοηθά στην καταπολέμησή του

Μια προοδευτική, τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε σε 550 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η θεραπεία εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου μείωσε κατά 65% τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, συγκριτικά με τους ασθενείς που έπειτα από την επέμβαση για τον καρκίνο του στομαχιού δεν είχαν λάβει την τριπλή θεραπεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 60%-80% των περιπτώσεων στομαχικού έλκους και το 70%-90% των περιπτώσεων του έλκους του δωδεκαδακτύλου προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι ένα πολύ διαδεδομένο βακτηρίδιο που υπάρχει στη βλεννογόνο του στομαχιού σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η μόλυνση ξεκινά από την παιδική ηλικία και περνά συνήθως απαρατήρητη, γιατί στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί προβλήματα. Μόνο ένα 10%-20% παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η χορήγηση τριπλής θεραπείας έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να έχουν ένα καλό «όπλο» κατά του ελικοβακτηριδίου. Χορηγείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση για καρκίνο του στομάχου και όπως έδειξαν οι μελέτες μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου τους.

Οι επιστήμονες όμως δεν στέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα καθώς θέλουν να ανακαλύψουν αν η θεραπεία κατά του ελικοβακτηριδίου είναι δυνατόν να αποτελεί και πρόληψη κατά του καρκίνου του στομάχου.

Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στη μάχη κατά του καρκίνου ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από τη νόσο.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, προγραμματίζουν να κάνουν μια ακόμα μελέτη στην οποία θα συμπεριληφθούν 56.000 Βρετανοί, τους οποίους θα παρακολουθήσουν 15-20 χρόνια για να ανακαλύψουν, αν αυτοί που μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο και λαμβάνουν θεραπεία θα έχουν λιγότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του στομάχο.

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ ►

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria