Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία - OlaDeka

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας ξεκίνησαν τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης το πρωί και διέκοψαν, προκειμένου να «πιάσουν» δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, επιχειρώντας να γεφυρώσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή για να προσθέσει πως «κλείνουν όλα καλά με τρόπο δεκτό και από τις δυο πλευρές, αλλά και πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση».

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παραμείνει πιστή στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο προβλέπει την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα την ερχόμενη Τρίτη, ώστε μέχρι την επόμενη Παρασκευή – 18 του μηνός – να έχει εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου θα πρέπει να προηγηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο Σάββατο στη Βουλή, προκειμένου τη Δευτέρα να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και την Τρίτη στην Ολομέλεια, με στόχο την ψήφισή του. Σήμερα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επικυρώσουν τη συμφωνία, όταν αυτή επιτευχθεί.

Μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια

Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται μια ανάσα πριν την επίτευξη συμφωνίας για το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Για να υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία «σπάει» σε δύο φάσεις, αφού τώρα αναμένεται να δοθεί λύση μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ  τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων παίρνουν μετάθεση για Ιανουάριο, προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Διαχείριση κόκκινων δανείων αλά κυπριακά

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών έχει ως βάση το κυπριακό μοντέλο.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Για τις εταιρείες αυτές θα ισχύει κανονικά ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή κοινοπραξίες – joint ventures – με τις τράπεζες) όσο και για τις ρυθμίσεις που θα μπορούν ακολουθούν για τα υπό διαχείριση δάνεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria