Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Κλεισούρα Καστοριάς αναβιώνουν τα Αργκουτσιάρια. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ ο Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς Γιαννης Τόμου, το έθιμο ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Αργκουτσιάρια είναι τα καρναβάλια στη βλάχικη γλώσσα. Το δρώμενο έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναφέρεται στον Γκέγκα, την Κοκόνα και τα παλικάρια. Όλοι τους είναι προσωπιδοφόροι.
Ο Γκέγκας, που είναι το κεντρικό πρόσωπο, εξήγησε ο κ. Τόμου, είναι ο Τούρκος τοπικός άρχοντας και η Κοκόνα είναι η κοπέλα, η Ελληνοπούλα, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Γκέγκας.
Τα Παλικάρια απέναντι σε αυτές τις διαθέσεις του Γκέγκα στην Κοκόνα αποφασίζουν να τον απαγάγουν. Τον απαγάγουν μαζί με την Κοκόνα και τον περιφέρουν χλευαστικά, περιφρονητικά, εξευτελίζοντας τον έτσι στους δρόμους της Κλεισούρας.
«Και με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται η αντίσταση των Ελλήνων, ο ασίγαστος πόθος, για εθνικοαπελευθερωτική δράση που εκδηλώνεται αυτός ο πόθος, άλλοτε με αποφασιστικότητα με τους αγώνες που έκαναν οι Έλληνες και που κάνουν και με την εφευρετικότητα στα πολιτιστικά δρώμενα, όταν εκδηλώνεται και βέβαια και με τον πολιτισμό που ανέδειξαν» σημείωσε ο κ Τόμου. Μετά το 1904, από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, η ενδυμασία των Αργκουτσιαριών που ήταν η τοπική ενδυμασία της Κλεισούρας, αντικαταστάθηκε με την Μακεδονική πλέον ενδυμασία, δηλαδή με τον μανδύα, με την φουστανέλα και τα τσαρούχια.