Τι περιλαμβάνει η νέα λίστα προαπαιτούμενων που ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δις - OlaDeka

Τι περιλαμβάνει η νέα λίστα προαπαιτούμενων που ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δις

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης του Euro Working Group, σήμερα το απόγευμα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένο», εάν πρωτίστως δεν αποφανθούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι – και δη οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ελληνική πλευρά στο σημερινό Euro Working Group θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το NEWS 247, η ελληνική πλευρά βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δανειστές – και μέσω τηλεδιασκέψεων – με στόχο να ενημερώνονται διεξοδικά οι ξένοι για κάθε νέο βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαμόρφωσης της νέας λίστας των prior actions, ακόμη κι αν έχουν περάσει μόλις τρία 24ωρα από το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος άλλωστε της «δύσκολης δουλειάς» βγάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία δεν έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προθεσμία η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των prior actions, θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει επισήμως στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Όπως γνωστοποίησε μετά το πέρας του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν κλείνει εντός του 2015 – λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί με τις λίστες των προαπαιτούμενων – και άρα η ολοκλήρωσή της μετατίθεται για το 2016.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup. Mέχρι τότε είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν να έχουν δει απτά αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων να περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

–  Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

–  Η στρατηγική που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια,

–  Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

–  Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ

–  Η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ

–  Τα εργασιακά

–  Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Εκτός του δεύτερου πακέτου μένουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό (φορολόγηση αγροτών, ενοίκια, ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria