Σφικτός ο προϋπολογισμός του 2016. Παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ - OlaDeka

Σφικτός ο προϋπολογισμός του 2016. Παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σφικτό και γεμάτο φόρους προϋπολογισμό που περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν το υπουργείο διατείνεται πως είναι μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα των 6,2 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη βουλή τον περασμένο Οκτώβριο.

Για το 2015, με την αυστηρή έννοια δεν υπήρξε ύφεση, καθώς το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ για το 2016 η ύφεση τοποθετείται στο 0,7%, η οποία μάλιστα αποτελεί και συντηρητική εκτίμηση, σύμφωνα με τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος.

Το προσχέδιο του Οκτωβρίου προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2015 και 1,3% το 2016.

Παρά το γεγονός πως το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το 2015, οι προβλέψεις για την πορεία των εσόδων ισχυροποιήθηκαν οριακά στα 53,5 δισ. ευρώ, έναντι των προβλέψεων για έσοδα ύψους 53,3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του Οκτωβρίου.

Στα 55,75 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι δαπάνες, ενώ μόνο οι δαπάνες για επενδύσεις το 2016 ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ, έναντι 6,4 δισ. το 2015.

Από την ιδιωτική οικονομία θα αποσπαστούν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα – Πού θα διοχετευθούν

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εξοικόμηση των 500 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό τον δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσ,α:

– Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. ευρώ πλέον των 150 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

– Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. ευρώ περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria