Σταθάκης για πλειστηριασμούς: Προστατεύεται το 82% με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια - OlaDeka

Σταθάκης για πλειστηριασμούς: Προστατεύεται το 82% με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι ρυθμίσεις παρέχουν ισχυρή προστασία στους αδύναμους και στήριξη στους μεσαίους είπε ο υπουργός Οικονομίας. Αισθητή η αμηχανία των συμπολιτευόμενων βουλευτών

 

Τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας υπερασπίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εν μέσω αισθητής αμηχανίας των βουλευτών της συμπολίτευσης που απέφυγαν να πάρουν το λόγο στη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε το στόχο της για πλήρη προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά υποστήριξε ότι πέτυχε μια «λελογισμένη λύση» η οποία προστατεύει το 82% των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών με βάση τις φορολογικές δηλώσεις τους. Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε μάλιστα «δημαγωγικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι με τη ρύθμιση «δεν μένει κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτητα» σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιοκτητών προστατεύεται με τις νέες ρυθμίσεις.

«Δώσαμε μάχη για μεγάλο διάστημα. Εμείς θέλαμε κάλυψη για το 60% με 70% του πληθυσμού και οι  δανειστές ζητούσαν να προστατευτούν μόνον όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας» είπε και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την καλύτερη δυνατή λύση. «Με τις ρυθμίσεις παρέχεται ισχυρή προστασία για τους αδύναμους και στήριξη των μεσαίων που έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις κατανέμονται τα βάρη σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δηλαδή τις τράπεζες, το κράτος και τους δανειολήπτες. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό ότι προστατευόταν πλήρως η πρώτης κατοικία με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση του νόμου Κατσέλη ήταν η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με τις νέες ρυθμίσεις τίθεται ως βάση υπολογισμού η τρέχουσα εμπορική αξία και όχι η αντικειμενική προς το συμφέρον των ιδιοκτητών. «Το 85% των στεγαστικών δανείων αφορά κατοικία κάτω των 125 τετραγωνικών» ανέφερε σχετικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria