Με τον κλάδο της γούνας και από την Καστοριά, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας.
Το διαβάσατε πρώτοι εδώ
Πρόκειται για μια επιχειρηματική διαδικασία ανακάλυψης, μέσω της οποίας «αποκαλύπτονται» οι δράσεις τις οποίες μπορεί να υλοποιήσει μια περιφέρεια και οι επιχειρήσεις της καλύτερα, κυρίως με τη χρήση της έρευνας και της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο DEDIS, θεματική ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας, εκπρόσωποι φορέων από την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις προτάσεις τους, με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυση της γουνοποιίας. Οι προτάσεις θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των πρώτων προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης.
«Σήμερα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε την έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε με καινοτομία να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της εξωστρέφειας. Είμαστε εδώ, για να ακούσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με τον κλάδο της γούνας, από τους οποίους θα ζητήσουμε προτάσεις που θα γίνουν πολιτικές για το επόμενο διάστημα. Θα διαθέσουμε πόρους και δυνάμεις για τη γούνα, αλλά ταυτόχρονα με αυτό που θα διαθέσουμε, δίνουμε και ευθύνη στους επιχειρηματίες», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
« Η αξιοποίηση των χρημάτων, είναι βασική αρχή για την Περιφερειακή αυτή Αρχή. Να αξιοποιηθούν μέχρι το τελευταίο τους ευρώ χρήσιμα και αποδοτικά, με πρακτικές, με λειτουργίες για τον κλάδο της γούνας και φυσικά με μια απόδοση σε εργασιακές θέσεις που είναι η βασική μας αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αμαλία Κούσκουρα.
« Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στηρίζει τον κλάδο της γούνας», ανέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα γούνας Θεοφύλακτος Ζυμπίδης.
« Δεν εκλιπαρούμε, απαιτούμε τη στήριξη του κλάδου της γούνας στην επόμενη προγραμματική περίοδο γιατί αποτελεί για τη χώρα ένα σημαντικό στρατηγικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Ομοσπονδίας, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: η αναγνώριση εμπράκτως στη νέα προγραμματική περίοδο της βαρύτητα του κλάδου που κατέχει το 70% των εξαγωγών και αποτελεί την κυρίαρχη παραγωγική δραστηριότητα στη Σιάτιστα και στην Καστοριά και ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.
Ενίσχυση των παραγωγικών ανταγωνιστικών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με στόχο να ενισχυθεί συνολικά το μερίδιο του κλάδου, από την παραγωγή ζωοτροφών , τις φάρμες, μέχρι και τον τελικό λιανικό πωλητή.
Περιορισμός ή κατάργηση των γραφειοκρατικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στην αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου.
Αύξηση των υφιστάμενων δράσεων ώστε να απευθυνθούν οι γουνοποιοί σε νέες αγορές.
Άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν στόχο την παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και δημιουργία ειδικής βιοτεχνικής ζώνης γουνοποιίας.
Την ευχή να μην είναι η συγκεκριμένη μια ακόμη εκδήλωση καταγραφής προτάσεων χωρίς αποτέλεσμα, εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος.
Την αξιοποίηση της ιστορίας της γούνας ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον κλάδο, πρότεινε ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Λεωνίδας Πουλιόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Οπωσδήποτε να υπάρξει ένα μουσείο γούνας ελκυστικό για τον επισκέπτη, να δημιουργηθεί επίσης ένα ντοκιμαντέρ. Κάνω και κάποιες προτάσεις οι οποίες συνδέουν την ιστορία της γούνας με την πραγματικότητα και το μέλλον διότι θεωρώ ότι η αξιοποίηση του ιστορικού κομματιού είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ο κ. Πουλιόπουλος, αναφέρθηκε και στο τμήμα Γουνοποιίας της ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ που λειτουργεί στην Καστοριά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «’Έτσι όπως λειτουργεί το τμήμα γουνοποιίας δεν δίνει κίνητρα. Ποιο είναι το κίνητρο για να πάει κανείς να μάθει ; Θα βρει σίγουρα δουλειά; Θα έχει ένα κίνητρο ότι υποχρεούται πχ, ο επιχειρηματίας να απασχολεί κάποιον από το τμήμα όπως δικαιούται ένα άλλο επάγγελμα; Δηλαδή, θα δουλέψει ένας απόφοιτος σε κάποια γουνοποιητική επιχείρηση για να δοθεί κίνητρο; Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό το θέμα χωλαίνει πάρα πολλά χρόνια, είχε υλοποιηθεί μελέτη παλαιότερα και είχαν ξοδευτεί σε δικηγόρο, δυο εκατομμύρια δραχμές για να γίνει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα κατοχυρώνει αυτόν που θα παρακολουθεί το τμήμα γουνοποιίας, αλλά δεν έγινε τίποτα και έτσι, αυτό βαδίζει στο μοτίβο που ξέρουμε σήμερα».
Για τα προγράμματα δια βίου μάθησης που θα υλοποιήσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μίλησε ο καθηγητής τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και αναπληρωτής πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας D. ScΕυάγγελος Σίσκος. Πρόκειται όπως είπε, για τρία προγράμματα και συγκεκριμένα: τεχνολογία- εκτροφή γουνοφόρων ζώων, αντιρύπανση και βυρσοδεψία, τεχνολογία σχεδιασμού και παραγωγής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων, και τεχνολογία προώθησης και προβολής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων.
Την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από τα διάφορα προγράμματα, πρότεινε και ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Οικονομίδης.
«Δεν πρέπει να σταματάμε τώρα που διέρχεται κρίση ο κλάδος. Ίσα- ίσα, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες, κάποια έργα, τα οποία θα βοηθήσουν όταν ξανάρθει η περίοδος της ευημερίας», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων παρουσίασαν τις προτάσεις τους ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ζώης Γακίδης και ο επιχειρηματίας ΚΤΚ Ξηραντήριου γουνοδερμάτων, Πέτρος Κούστας.
Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξιος Χαρίτσης, ο οποίος όμως δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που είχε στη Βουλή, ενώ παραυρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλος, που απηύθυνε και χαιρετισμό, οι Αντιδήμαρχοι Καστοριάς Δημ. Πετρόπουλος & Μιχ. Μπινιάκος, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις.