Τρόπους εξεύρεσης πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την συντήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων αναζητά ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδημητρίου
Για τον σκοπό αυτό πραγματοποίησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, αρκετές επισκέψεις στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.
«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της κρίσης. Έχω στείλει 11 επιστολές σε μεγάλα ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα, Ωνάση , Νιάρχου και κατέβηκα μάλιστα στην Αθήνα είχα επαφές. Οι δυσκολίες όμως, είναι αρκετά μεγάλες.
Οι μελέτες δυστυχώς δεν χρηματοδοτούνται από προγράμματα. Αυτό προσπαθώ να λύσω και μετά – έχω μια εμπειρία από προγράμματα- να απευθυνθούμε και στην Ευρώπη ακόμη για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια δουλειά.
Δεν ζητάμε να φτιάξουν τα διατηρητέα. Ζητάμε να κάνουμε μελέτες, γιατί χωρίς μελέτες δεν μπορούμε να απευθυνθούμε πουθενά για επιχορήγηση.
Να σας πω μια περίπτωση για να καταλάβετε. Το ίδρυμα Ωνάση πχ., το οποίο χρηματοδοτούσε τέτοιες δράσεις.
Τι μου είπαν εκεί; Μου είπαν: Μην περιμένετε διότι με την κρίση όλη μας η δραστηριότητα όλα μας τα χρήματα κατευθύνονται στην κοινωνική πρόνοια.
Απαντώ: Πολύ σωστά. Με την κρίση που περνάει ο λαός μας, πολύ σωστά. Να μας έχετε όμως υπόψη, διότι εμείς περιμένουμε δεκαετίες. Μπορούμε να έρθουμε του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο και να ζητήσουμε τη συμβολή σας.
Στην Αθήνα είχα κάποιες συναντήσεις, συζήτησα, με καθοδήγησαν μερικοί πώς να ετοιμάσω την πρόταση μου και μέσα σ΄ αυτόν τον μήνα θα υποβάλλω δυο-τρεις προτάσεις . Ευελπιστώ ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση.
Ζητάω ακόμη, να στήσουμε στην Καστοριά ένα γραφείο το οποίο θα επιχορηγείται από τις τράπεζες ή από όποιους άλλους δεχτούν, για να υλοποιούμε εδώ τις μελέτες. Αυτό και λιγότερο θα στοιχήσει και θα δώσουμε κάποια δουλειά σε νέα παιδιά». Ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
Σε εξέλιξη είναι επίσης μια δράση που γίνεται σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ.
Φοιτητές του μεταπτυχιακού τμήματος είχαν επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες την Καστοριά με σκοπό να διερευνήσουν την προοπτική πραγματοποίησης μελετών οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων.
« Κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο έρχονται φοιτητές, άρα χρειάζονται διπλωματικές εργασίες. Η πόλη μας είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο.
Θα μπορέσουμε κάτι να κάνουμε. Το κόστος για μας είναι μια φιλοξενία και η προσφορά γεύματος». Είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ έδειξαν ενδιαφέρον για το Τζαμί, τον Μεντρεσέ και τα Τερζάκεια Λουτρά.
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ