Αύξηση των κρουσμάτων υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα - OlaDeka

Αύξηση των κρουσμάτων υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα

Toshiba-Satellite_Radius_11_L10W-B_Laptop_Mode_Café_outdoor_zoomed_01a

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αύξηση παρουσιάζουν στην Ελλάδα τα κρούσματα υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, με το ποσοστό κατά το α’ εννεάμηνο του 2015 να φτάνει στο 40%.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση 9% σε σχέση με το β’ εννεάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεβασμένος είναι και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ο οποίος ανέρχεται στο 7% από 5% το προηγούμενο διάστημα.

Η ιδιωτικότητα online καταλαμβάνει τη 2η θέση με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων, γεγονός που δείχνει την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου -και ειδικά των νέων- να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Στην 3η θέση παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας όμως μείωση σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέρχονται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρώς αυξημένη από το 12%) και 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό που δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου, αποδεικνύοντας πως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει έμπρακτα αποτελέσματα, προάγοντας παράλληλα το διαδικτυακό πολιτισμό και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας online.

Οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 11% από 9% το β’ μισό του 2014.
Αντιθέτως, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr, η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών είναι τηλεφωνικές με ποσοστό 77% έναντι 19% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 3% του chat. Επιπλέον, το 70% των αναφορών αυτών προέρχονται από το γυναικείο φύλο και 30% από το ανδρικό, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 9% είναι ανήλικοι, ένα 15% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 74% είναι γονείς.

Περισσότερα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://helplines.bik-net.eu.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria