Σήμερα η επέτειος για το Μεσόβουνο – Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για το Ολοκαύτωμα - OlaDeka

Σήμερα η επέτειος για το Μεσόβουνο – Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για το Ολοκαύτωμα

papadopoulos

Δεν ξέχασε τη θλιβερή επέτειο του πρώτου Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου Εορδαίας, που έγινε σαν σήμερα το 1941, ο πρ. Υπουργός, με καταγωγή από το Μεσόβουνο,

Μιχάλης Παπαδόπουλος. Σε ένα κείμενο βγαλμένο από καρδιάς λόγω της καταγωγής του, ιδιαίτερα περιγραφικό και συγκινητικό, ο ίδιος κάνει λόγο για μία ημέρα μνήμης και τιμής. Μνήμη για τους εκτελεσθέντες, τιμή για την Ελευθερία και την Πατρίδα.

Μεσόβουνο Εορδαίας Νομού Κοζάνης

Οι ρίζες μου. Ο τόπος γέννησης του πατέρα μου. Ο τόπος εκτέλεσης του παππού μου.

Το Μεσόβουνο Εορδαίας του Ν. Κοζάνης είναι ένα χωριό 1.171 κατοίκων που δημιούργησαν Πόντιοι πρόσφυγες μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα χωριό, του οποίου οι πρώτοι κάτοικοι έζησαν ένα από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής.

Διπλό Ολοκαύτωμα.

Το πρώτο Ολοκαύτωμα του Μεσοβουνίου έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1941. Το χωριό πυρπολύθηκε και εκτελέστηκαν 142 άτομα – σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές, ενώ οι κάτοικοι ομολογούν για 165 άτομα. Το δεύτερο Ολοκαύτωμα έγινε στις 24 Απριλίου 1944. Το χωριό θρήνησε και πάλι 150 θύματα και την εκ νέου πυρπόλυση των κατοικιών που είχαν ξαναχτίσει οι κάτοικοι μετά την επιστροφή τους στο πυρπολημένο χωριό το 1942.

Η επίσημη διαταγή του Ανώτατου Αρχηγείου της Βέρμαχτ τον Σεπτέμβρη του 1941 ήταν να εκτελούνται για κάθε φόνο Γερμανού στρατιώτη 50 – 100 κάτοικοι και 10 για κάθε τραυματισμό.

Στο Μεσόβουνο η διαταγή αυτή εκτελέστηκε.

Σήμερα, 74 χρόνια από το πρώτο Ολοκαύτωμα του Μεσοβουνίου είναι Ημέρα Μνήμης και Τιμής.

Μνήμη για τους εκτελεσθέντες προγόνους μας.

Τιμή για την Ελευθερία και την Πατρίδα”.

fb anartish

 

 

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria