Πετρόπουλος: Στα 392 ευρώ η κατώτατη σύνταξη για τους πρωτοασφαλισμένους - OlaDeka

Πετρόπουλος: Στα 392 ευρώ η κατώτατη σύνταξη για τους πρωτοασφαλισμένους

Διευκρινίσεις για τις μειώσεις στο ύψος της κατώτατης σύνταξης έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η κατώτατη σύνταξη μειώνεται στα 392 για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά το 2011 αλλά παραμένει στα 480 ευρώ για όσους έχουν ενταχθεί στο σύστημα πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο κ. Πετρόπουλος έκανε, πάντως, λόγο για παρεξήγηση στο θέμα της κατώτατης σύνταξης αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του Παύλου Χαϊκάλη. «Η εγκύκλιος Χαϊκάλη έχει λάθος» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία μείωση κατώτατης σύνταξης για όσους ασφαλίστηκαν προ του 2011.

Πάντως ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ασφαλιστικό χαρακτηρίζοντας το σύστημα «ετοιμόρροπο». Δήλωσε, μάλιστα, ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος το 2030.Επίσης ανακοίνωσε το ενδεχόμενο να επανέλθει το Νοέμβριο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Νοεμβρίου η  δυνατότητα επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως και δύο κλάσεις χαμηλότερα που καταργείται με το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση θα ξαναδεί τη ρύθμιση που αποτελεί όπως είπε «μια αναγκαία ευχέρεια»  ιδιαίτερα για τους μηχανικούς αλλά και τους γιατρούς και δικηγόρους. «Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δούμε και την διασύνδεση με τα έσοδα και θα επαναφέρουμε το θέμα» παραπέμποντας ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το οικονομικό αποτέλεσμα της ευνοϊκής ρύθμισης που καταργείται.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη λήψη μέτρων προνοιακής στήριξης των παλιννοστούντων ομογενών οι οποίοι από το 2013 δεν έπαιρναν καθόλου σύνταξη. «Θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη» είπε και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνάψει διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε, όμως, και στις αιτιάσεις για τις ποινικές διώξεις περί μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα επισήμανε ότι αφορούν μόνο στην περίπτωση του ΙΚΑ αφού η κυβέρνηση κατάργησε τις ποινικές κυρώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria