Ο λογαριασμός των ελλειμμάτων στο Ασφαλιστικό σε συνταξιούχους και υψηλόμισθους - OlaDeka

Ο λογαριασμός των ελλειμμάτων στο Ασφαλιστικό σε συνταξιούχους και υψηλόμισθους

Τα 700 εκατ. ευρώ που ψάχνει το υπουργείο Εργασίας, για να μειώσει σε ανάλογο ποσό στη συνταξιοδοτική δαπάνη, φαίνεται ότι τα βρίσκει από συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ, μέσα από την αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το έλλειμμα που καταγράφουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται να περιοριστεί από υψηλόμισθους ασφαλισμένους, άνω των 2.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα ικανοποιηθεί η δέσμευση του τρίτου μνημονίου για μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης τη διετία 2015 -2016 κατά 2,25 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,55 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να καλυφθούν μέσω της εισφοράς 6% που επιβλήθηκε σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις. Τα έσοδα από την εισφορά κανονικά πρέπει να καταλήξουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά μπροστά στον κίνδυνο να χρειαστεί να μπει πιο «βαθιά το μαχαίρι» στις συντάξεις και να υπάρξουν μεγαλύτερες αντιδράσεις, μάλλον κυβέρνηση και θεσμοί αλλάζουν τακτική…

Τον πήχη των 1.000 ευρώ υπερβαίνει περίπου το 30% των συνταξιούχων δηλαδή περίπου 780.000 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το δημόσιο, από τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, τις  πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις που η συνταξιοδότηση προέκυψε με 35αετία ή νωρίτερα κινδυνεύουν να υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους λόγω της αλλαγής υπολογισμού τους, εξαιτίας μείωσης στο ποσοστό αναπλήρωσης.  Στις περιπτώσεις αυτές των συνταξιούχων το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται στα επίπεδα 65 – 70%. Αφού το υπουργείο Εργασίας, συμμερίζεται την πρόταση της Επιτροπής ως προς το σκέλος του ανακαθορισμού του συγκεκριμένου ποσοστού στα επίπεδα του 55%, αυτό μεταφράζεται σε περικοπή που μπορεί να υπερβεί και το 15%, ανά περίπτωση…

Ειδική μέριμνα όμως πρέπει να υπάρξει στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και γι’ αυτό ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε ανοιχτά, από το βήμα της Βουλής, υπέρ μιας διαφοροποίησης στο ποσοστό αναπλήρωσης, ανάλογη με τον μισθό.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι πιθανό να προκριθεί και για το σκέλος των εισφορών, όπου και εκεί αναμένονται ανατροπές. Το πλαίσιο της θεσμοθέτησης ενιαίων κανόνων παραμένει, αλλά όχι και για όλους τους μισθούς. Εκεί, εκτιμάται ότι το «μάρμαρο» θα κληθούν να το πληρώσουν, καταβάλλοντας αυξημένες εισφορές, όσοι εισπράττουν πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί το έλλειμμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα ανέλθει για φέτος στα 1,672 δισ. ευρώ και για το 2016 θα υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος, που επίσης περιλαμβάνεται στην πρόταση της Επιτροπής Σοφών για να ισχύσει από το 2016 και μετά. Ένας φόρος όμως που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επιβληθεί στα υψηλά εισοδήματα, στις τραπεζικές καταθέσεις ή στις μεγάλες περιουσίες. Πάντως, η συγκεκριμένη πρόταση υπήρχε στο πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και φαίνεται ότι παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

Όλη η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 226 προσλήψεις μονίμων στα νοσοκομεία

Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria