Σε επαναλειτουργία το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου - OlaDeka

Σε επαναλειτουργία το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου

Η Δημοτική Αρχή, με απόφαση της θέτει σε επαναλειτουργία το Λαογραφικό μουσείο Αμυνταίου, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό τη διαμόρφωση της ιστορικής και εθνικής συνείδησης των πολιτών, ιδίως των νέων, που αναντίρρητα ζούνε στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Σε πρώτη φάση, η λειτουργία και το ωρολόγιο πρόγραμμα του μουσείου θα έχουν πιλοτική ισχύ και στη συνέχεια, μέσα από μια σειρά ενεργειών σχεδιάζεται η πλήρης αναβάθμιση του.
Η λειτουργία του Λαογραφικού μουσείου αρχικά ενεκρίθη το 1995 επί δημαρχίας Θωμά Μίγκου και το 2000, με προσπάθειες του Δημάρχου Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη, φιλοξενείται πλέον με πλήρη νομική υπόσταση στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, όπου εκτίθεται μία πλούσια συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.
Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των εκθεμάτων ανήκει αποκλειστικά στο ζεύγος Κωνσταντίνου και Δόμνας Λυπίτκα – Ούντση, οι οποίοι μέσα από μια χρονοβόρα (περί που 30 ετών) και απαιτητική διαδικασία, κατόρθωσαν να συλλέξουν αντικείμενα, τα οποία εν συνεχεία δώρισαν στο Δήμο Αμυνταίου.
Το μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές αντικειμένων όλων των κλάδων παραδοσιακής τέχνης, όπως χειροποίητες φορεσιές – ενδυμασίες, χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, επαγγελματικά και γεωργικά εργαλεία, παραδοσιακά διακοσμητικά υφαντά, κεντήματα και άλλα, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεναν στη αφάνεια.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει τοποθετηθεί υπάλληλος που επωμίζεται την ευθύνη της ξενάγησης και του ευπρεπισμού του χώρου και εντός του Σεπτεμβρίου, έχει δρομολογηθεί από τον Δήμο Αμυνταίου η ηλεκτρονική ενημέρωση των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Φλώρινας και των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, περί της επαναλειτουργία του μουσείου, ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχο δελτίο τύπου προς τα ΜΜΕ.

Τα προβλήματα…
Κατά την επίσκεψη μας στο μουσείο, διαπιστώσαμε ότι ο μεγάλος αριθμός εκθεμάτων έρχεται σε ανισομετρία με την χωροταξική διάταξη και της μικρές διαστάσεις του χώρου όπου φιλοξενούνται (1ος όροφος του Πνευματικού Κέντρου), καθιστώντας τον ανεπαρκή για την ανάδειξη των αντικείμενών λαϊκής παράδοσης αφενός, αφετέρου προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, με την δε πρόσβαση των ΑμεΑ να κρίνεται απαγορευτική!
Ένα ακόμα αγκάθι, αποτελεί η έλλειψη ξεναγού δυνάμενου να καλύψει τις ανάγκες σε γνωστικό επίπεδο, καθώς και τις απαιτήσεις σε συντήρηση και φύλαξη.
Μετά το θάνατο -το 2004- της αείμνηστης, Δόμνας Λυπίτκα – Ούντση, η οποία είχε αναλάβει προσωπικά καθήκοντα ξενάγησης και συντήρησης των αντικειμένων, το μουσείο αποδυναμώθηκε σε σημαντικό βαθμό, με συνέπεια να ανοίγει τις πύλες του περιστασιακά και να οδηγείται σε μία περίοδο παρακμής. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι ότι η τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη, καταγράφηκε στις 11/4/ 2013, από το 6ο Δημοτικό σχολείο Πτολεμαΐδας.

Η θέση του Αντιδημάρχου επί των πολιτιστικών, Ευάγγελου Ακριτίδη
Σχετικά με το λαογραφικού μουσείο, τοποθετήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Ακριτίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Το λαογραφικό μουσείο Αμυνταίου έχει ενταχθεί στο δίκτυο συλλογής και λαογραφικής παράδοσης της Π.Ε. Φλώρινας, το οποίο εκπονεί μελέτη για την αναβάθμιση του εν λόγω Μουσείου σε όλα τα επίπεδα (τεχνολογίας, συντήρησης, παρουσίας και εγκατάστασης).
Έχουμε αναθέσει σε φυσικό πρόσωπο αρμοδιότητες επί του μουσείου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ επιδίωξη μας είναι η αναζήτηση του προσώπου που θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη της θέσης του ξεναγού.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στον επισκέπτη, ένα ολοκληρωμένο πακέτο της πολιτισμικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς και κλάδους της περιοχής.
Ο Δήμος, ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτισμού, έχει επωμιστεί εξολοκλήρου τις δαπάνες που αφορούν την συντήρηση των αντικειμένων και τη φύλαξη του χώρου, η οποία ενισχύθηκε προσφάτως με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και καταγραφής.
Σε ότι έχει να κάνει με την ανεπάρκεια του χώρου φιλοξενίας των εκθεμάτων, έχω εισηγηθεί την μετεγκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου στο παλαιό Α’ Δημοτικό σχολείο, καθώς πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα λειτουργικό, ευρύχωρο και κατάλληλο για την ορθή χωροταξική διευθέτηση των εκθεμάτων, που θα επιτρέψει την άνετη περιήγηση των επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους και την καλύτερη δυνατή παρατήρηση των αντικειμένων.
Καλούμε τον κόσμο να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο, προκειμένου να γνωρίσει την ποικιλόμορφη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής των Νεοελληνικών ομάδων καταγωγής (ντόπιοι, Πόντιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι κλπ).
Επίσης, με περισσή ευχαρίστηση, θα δεχτούμε δωρεές αντικειμένων, που θα ενισχύσουν τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου, γι’ αυτό οι πολίτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εν λόγω ενέργεια, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας τηλεφωνικά ή να επισκεφτούν το γραφείο μου».

Ο Δήμος Αμυνταίου ανακοινώνει ότι το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου θα είναι ανοικτό για το κοινό τις κάτωθι ημέρες και ώρες:
* Τετάρτη: 10:00 – 14:00,
* Παρασκευή: 17:00 – 20:00,
* Σάββατο: 17:00 – 20:00,
* Κυριακή: 17:00 – 20:00.
Επίσης, για επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης εκτός του προγραμματισμένου ωραρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2386 350130 και 2386 350139.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Θεοχαρίδης, καθηγητής φιλολογίας

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria