Μια απάντηση στον κ. Ιατρίδη και το άρθρο του στην εφημερίδα «Καστοριανή Εστία»
Αγαπητέ κύριε Ιατρίδη
Το άρθρο σας είναι η καλύτερη, δυστυχώς, απάντηση στην επισήμανσή μου, για το διχασμό που ο κος Καρυπίδης ενσπείρει στη μικρή κοινωνία της Περιφέρειάς μας.
Ανακατεύοντας μέχρι και τον ISIS (!!!) προσπαθείτε να βρείτε «εχθρούς» σε μια παρέμβαση που είχε στόχο να αναδείξει τις μεγάλες ελλείψεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού που συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειάς μας, είναι ένα κρίσιμο κείμενο πού γίνεται Νόμος του Κράτους ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ πρέπει να ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ γιατί μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν.
Δυστυχώς η προκατάληψή και η φούρια σας, δεν σας άφησαν καν να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, καθώς στην παρέμβασή μας περιλαμβάνονται όλα τα μείζονα ζητήματα της Καστοριάς, όπως θα διαπιστώσετε από τα παρακάτω.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το διαβάσατε.
Όπως ίσως δε διαβάσατε επίσης ότι ο Συνδυασμός μας, μεταξύ άλλων :
1ο ασχολούνταν επί εβδομάδες, αποκλειστικά με το θέμα της απένταξης από το ΕΣΠΑ των δύο έργων της λίμνης της Καστοριάς, φέρνοντάς το ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα σε ειδική συνεδρίαση στην Καστοριά.
2ο εγκάλεσε τον κο Καρυπίδη για το «πάγωμα» των έργων που αφορούν στην υλοποίηση των μελετών της ολοκληρωμένης προστασίας της λίμνης, ένα έργο που σε συνεργασία διασφαλίσαμε την προηγούμενη περίοδο, η Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, ο ΓΓ της Περιφέρειας αρχικά και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στη συνέχεια
3ο εγκάλεσε τον κύριο Καρυπίδη γιατί δεν έκανε ένα έστω βήμα προόδου σε ότι υποσχέθηκε στον Καστοριανό λαό σχετικά με το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής που θα μπορούσε να λυθεί με την εισαγωγή ενός άρθρου στο Νομοσχέδιο του κου Μπαλτά, της «φίλα προσκείμενης» προς τον κο Καρυπίδη Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
4ο κατέθεσε σαφή πρόταση για τη Γούνα και ζήτησε τη δέσμευση ποσού 35εκ€ από το νέο ΕΣΠΑ και το ΠΑΑ, για την υλοποίησή της, με τέσσερα σημεία: 1. Επενδύσεις/καθετοποίηση 2. Ρευστότητα 3.εξωστρέφεια 4. Έρευνα με τη δημιουργία ερευνητικού Ινστιντούτου στην Καστοριά, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.
5ο έθεσε θέμα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με το συνδυασμό της μείζονος Αντιπολίτευσης , για να μην αποσυρθεί η πρόταση συμμετοχής της Περιφέρειας από το έτος Ελλάδας – Ρωσίας και αντίθετα να ενισχυθεί η πρόταση με την προβολή της Γούνας αλλά και των αγροτικών προϊόντων με αναφορά και στα μήλα, φασόλια, ροδάκινα κ.α προϊόντα που αφορούν στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας και φυσικά και την Καστοριά.
Και τέλος
6ο έχει προτείνει να δημιουργηθεί φορέας Διαχείρισης των περιοχών Natura που αφορά και στις έξι λίμνες, στα πρότυπα της ΔΙΑΔΥΜΑ, με έδρα την Καστοριά
Με έντονη ανησυχία για τον φονταμενταλισμό 1 που αποπνέει το κείμενό σας, πολύ περισσότερο που αυτός βασίζεται σε (σκόπιμη;;;) διαστρέβλωση της αλήθειας, αναφέρομαι στα σημεία που θέτετε με τη σειρά:
Άξονας «Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή»: είναι Διευρωπαϊκό Δίκτυο και γι αυτό σε συνεργασία με τους τ. Βουλευτές, τον τ. Πρόεδρο της Βουλής, τις τ. Νομαρχιακές Αρχές και τους Γενικούς Γραμματείς, σε δύο Προγραμματικές περιόδους (2000- 2007 και 2007-2013), με την ιδιότητά μου ως Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής αρχικά και ως Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ στη συνέχεια, εξασφαλίσαμε κατά προτεραιότητα πόρους, για την ολοκλήρωση των μελετών και της κατασκευής του. Έτσι μαζί με την κατασκευή του Αεροδρομίου διεθνών προδιαγραφών της Καστοριάς την ίδια περίοδο, αναγνωρίσθηκε ο κομβικός ρόλος της Καστοριάς ως Πύλη εισόδου της Χώρας.
Τώρα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να ολοκληρωθούν και τρία πρόσθετα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών που διέρχονται από την Περιφέρειά μας και γι αυτό αναφέρονται στη παρέμβασή μας:
Ο άξονας «Λάρισσα – Κοζάνη – Φλώρινα – Νίκη» που συνδέει τη Δυτική Μακεδονία σε 8 μόνο ώρες με τις αγορές του Μονάχου και της Βόρειας Ευρώπης.
Το Έργο Προτεραιότητας 29 των Διαευρωπαϊκών Δικτύων, που αναβαθμίζει τον σιδηροδρομικό άξονα της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κοζάνη, συνδέοντας την Περιφέρεια με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Καλαμάτας και αναφέρεται στο Σχέδιο.
Ο Ε-65 που αναφέρεται ήδη στο Σχέδιο
Έτσι η Δυτική Μακεδονία, μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καστοριάς, τους Διευρωπαϊκούς Οδικούς Άξονες και το μεταφορικό Μέσο Σταθερής Τροχιάς, το σιδηρόδρομο δηλαδή, συνδέεται με τα λιμάνια ζωτικής σημασίας στην Ηγουμενίτσα και τη Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια αποκτά συνδυασμένες Μεταφορές που ενισχύουν τον κομβικό της ρόλο στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια.
Αρδευτικό του φράγματος Νεστορίου: Η κατασκευή του συνδέεται με την ύπαρξη του Φράγματος Νεστορίου, τη χρηματοδότηση και κατασκευή του οποίου, διασφαλίσαμε σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή Νεστορίου, τον τ. Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές του Νομού, πολύ πριν ασχοληθείτε εσείς με αυτό.
Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το σύνολο της παρέμβασής μας (υπήρχε link στο άρθρο) θα βλέπατε ότι η 2η πρόταση του Συνδυασμού μας ανέφερε:
…..«2Ο Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα χωρίς ΝΕΡΑ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ 4 ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ, του αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου που αν και ενταγμένο ήδη στο πακέτο Γιούνκερ δεν αναφέρεται,του αρδευτικού Νεστορίου, του αρδευτικού της Κνίδης και του αρδευτικού της Τρανταφυλλιάς, … και γι αυτο στο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΤΙΣΘΟΥΝ. Να ονοματισθεί επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένες ενέργειες για τη Γούνα και τα δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα του Πρωτογενή Τομέα που ο συνδυασμός μας έχει προτείνει.
Και παρακάτω
…. «4ο Να εστιασθεί ένα ολοκληρωμένο τουριστικό έργο που θα στηρίζεται στη Μοναδικότητα των 6 λιμνών της ΔΜ»
Η ίδια διαστρεβλωτική λογική των όσων αναφέρονται στην παρέμβασή μας ακολουθείται και στα υπόλοιπα σημεία
Στο θέμα του Νοσοκομείου η αναφορά μας είναι σαφής: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη που δεν έχει τριτοβάθμια παροχή Υγείας. Είναι η μόνη Περιφέρεια που δεν έχει Περιφερειακό Νοσοκομείο, το οποίο προτείνεται ως εξής: «5οΥΓΕΙΑ : να ονοματισθεί ΝΕΟ Περιφερειακό Νοσοκομείο»
Για το Πανεπιστήμιο στην αναφορά μας τονίζουμε επί λέξη: «Είναι δυνατόν να μην αναφέρεται το πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας ικανού να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και όχι μόνο;;;»
Το ειδικότερο θέμα των τμημάτων και το που και πότε αυτά θα δημιουργηθούν δεν αποτελούσε θέμα της παρέμβασής μας καθώς πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου.
Τέλος η ένταση της αναφοράς μας στον τομέα της Ενέργειας γίνεται όχι με τοπικιστικά κριτήρια προφανώς, αλλά για τρεις κυρίως λόγους 1ο για την τεράστια επίπτωση που θα έχει στο ΑΕΠ της Περιφέρειας καθώς το ~ 70% εξαρτάται από αυτό τον κλάδο 2ο για την έλλειψη αναφοράς σε καίριας σημασίας επενδύσεις στον τομέα αυτό και 3ο για την εξαίρεση της Δυτικής Μακεδονίας από τη παροχή Φυσικού Αερίου από την πρώτη φάση, με τεράστια επίπτωση στη φθηνή ενέργεια για θέρμανση και κατανάλωση από τις ΜΜΕ της περιοχής μας και φυσικά και της Καστοριάς
Κύριε Ιατρίδη
Στο εξής θα σας προτείναμε να διαβάζετε το σύνολο των παρεμβάσεών μας, στα ΜΜΕ ή/και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν εκτεθείτε ξανά δημόσια.
Τα προβλήματα της Καστοριάς και οι δυνατότητες ανάπτυξής της με απασχόλησαν προσωπικά επί σειρά ετών και συνεργάστηκα αρμονικά με άξιους ανθρώπους τόσο της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής και της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού όσο και με το ικανό στελεχιακό δυναμικό της Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της Καστοριάς.
Γι αυτό και έχουμε πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πρόγραμμα Ανάπτυξης της Καστοριάς στο πλαίσιο του συνολικού μας Περιφερειακού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας
Τα σημεία που επισημάναμε είναι στοιχεία αυτού του Σχεδίου, που δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή δεν είχε φροντίσει να συμπεριληφθούν στον Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Παρατηρείται δε το παράλογο, αντί να εγκαλείτε τον κο Καρυπίδη για την εγκατάλειψη της Καστοριάς, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, να εγκαλείτε εμάς που επισημάναμε τις παραλείψεις αυτές και ζητήσαμε να συμπεριληφθούν.
Ποιον αλήθεια εξυπηρετείτε;
Πάντως όχι τα συμφέροντα της Καστοριάς και των πολιτών της!
Για εμάς, το συνδυασμό της ΕΛΠΙΔΑΣ, η Περιφέρεια είναι ένας ενιαίος χώρος στον οποίο για να πάμε μπροστά και να βαδίσουμε στο δρόμο της Ανάπτυξης μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να Σχεδιάζουμε συνολικά και Περιφερειακά, χωρίς τοπικισμούς και να είμαστε Ενωμένοι.
Γι αυτό διατυπώνουμε ευθέως το ερώτημα, στο οποίο έχουν ευθύνη να απαντήσουν οι ενεργοί πολίτες αυτής της Περιφέρειας, πριν διαβρώσει τη μικρή μας Δυτικομακεδονική Κοινωνία:
Ποιους εξυπηρετεί η διαστρέβλωση της αλήθειας;
Ποιοι και γιατί θέλουν να μας διχάσουν;
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ
- Από τη Βικιπαίδεια,
Με τον όρο φονταμενταλισμός (θεμελιωτισμός) εκφράζονται οι τάσεις εμμονής ή επιστροφής σε άκρως συντηρητικά βιώματα του παρελθόντος, τα οποία λειτουργούν ως μέσο αντίστασης σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή ή …. μεταρρύθμιση.[1] ….. Βασικά χαρακτηριστικά του φονταμενταλισμού είναι η επιστροφή και η τυπολατρική εμμονή στην παράδοση, η δυναμική απαίτηση για κάθαρση και αποκατάσταση καθώς και η πεποίθηση ότι αποτελεί ένα είδος κριτή, χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν τους υποστηρικτές του φονταμενταλισμού στην υιοθέτηση, αρκετά συχνά, βίαιων αντιδράσεων και συμπεριφορών. Διαθέτει κοινωνικά χαρακτηριστικά …..