ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΑ Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - OlaDeka

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΑ Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

filis-genoktonia-pontioi

Προς: Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Α. Τσίπρα,

Κοινοποίηση:

Αρχηγούς Κομμάτων

Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΜΜΕ

          Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κάθε κράτος που σέβεται τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής και της αξιοπρέπειας οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει το έγκλημα της Γενοκτονίας που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο συνιστά «το έγκλημα των εγκλημάτων».Η στάση αυτή αποτελεί φάρο που φωτίζει τα βήματα της Ανθρωπότητας στο δρόμο της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, η άρνηση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας δεν συνιστά μόνο προσβολή στην μνήμη των θυμάτων αλλά αποτελεί σύμπραξη με τον γενοκτόνο (θύτη) στην τελευταία και πιο βάναυση φάση της Γενοκτονίας, αυτή της αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, ιστορικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα, εντάσσεται στην μεθοδευμένη και συστηματική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς, Νεότουρκους και Κεμαλικούς. Την περίοδο εκείνη, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες που ζούσαν στις πατρογονικές τους εστίες για χιλιετηρίδες γενοκτονήθηκαν. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν από τον ίδιο θύτη, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, κατά την ίδια χρονική περίοδο και για τους ίδιους λόγους.Τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα ανωτέρω είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ πλείστα εθνικά κοινοβούλια, διεθνείς οργανισμοί και θρησκευτικοί φορείς έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει τις γενοκτονίες αυτές.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ν. 2193/1994 ενώ, πλέον, η άρνησή της εμπίπτει στο τιμωρητικό πεδίο του ν. 4285/2014 [αντιρατσιστικό].

Πλην όμως, ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή [Παλαιοκομματισμός και «Γενοκτονία»_ 20.08.2014] κατ’ ουσίαν αρνείται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κάνοντας λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα» που οδήγησε στην αναγνώρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1994, ενώ κατά τον ίδιο το ζήτημα στερείται «διεθνούς σημασίας» .

Ήδη, με την από 26.09.2015 επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς τον κ. Φίλη, καλέσαμε τον κ. Υπουργό, να μας γνωστοποιήσει αν εξακολουθεί να εμμένει στις δημοσιευμένες στην ως άνω εφημερίδα ανάρμοστες και άκρως προσβλητικές θέσεις του. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, ούτε έχει προβεί σε δημόσια ανάκληση των τοποθετήσεών του.

Δυστυχώς, η σιωπή του κ. Υπουργού, ερμηνεύεται ως επιθυμία του να συγκαταλέγεται μεταξύ των αρνητών του εγκλήματος της Γενοκτονίας, ενώ, τυχόν εντεύθεν διατήρηση της υπουργικής του θέσης θα εγείρει αμφιβολίες και για την, εν γένει, κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Και τούτο διότι, επίσης επί των ημερών της κυβερνήσεώς σας, τροποποιήθηκε η διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου και αφαιρέθηκε το κεφάλαιο«Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», το οποίο, σημειωτέον, είναι το μοναδικό κεφάλαιο στα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η αναπόφευκτη σύνδεση των δύο διαδοχικών παρεμβάσεων στον ευρύτερο τομέα της Παιδείας επιτείνει την ανησυχία μας για το ότι δεν πρόκειται περί συμπτώσεως ή τυχαίου γεγονότος αλλά για στοχευμένη σταδιακή προσπάθεια απαξίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού και υποβάθμισης της Γενοκτονίας που συντελέσθηκε σε βάρος των προγόνων μας.

Επειδή, ο κ. Φίλης, ο οποίος φέρει το βάρος των δηλώσεών του τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά και των άρθρων έχουν δημοσιευθεί επί αρχισυνταξίας του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Επειδή, ανιστόρητες τοποθετήσεις, γενικόλογοι αφορισμοί και επιστράτευση επιχειρημάτων που στην Τουρκία χρησιμοποιούνται από τους γκρίζους λύκους δεν είναι ανεκτό να εκφέρονται από τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας.

Επειδή, για εμάς η Γενοκτονία δεν παίρνει εισαγωγικά. Αντιθέτως, το χρέος μας προς τους προγόνους μας, την Πατρίδα και την Ανθρωπότητα δεν μας επιτρέπει να παραβλέπουμε προκλητικές τοποθετήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς,και για το λόγο αυτό οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν.

Επειδή, ένα οικουμενικό ζήτημα όπως η Γενοκτονία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, συνεπώς, προσήκει να λάβετε άμεσα θέση επί του ζητήματος.

Για όλους τους λόγους αυτούς, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ

της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  στις 4-10-2015

        Ζητούμε την παραίτηση του κ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.

       Με εκτίμηση

     Ο Πρόεδρος                                                             Η  Γενική Γραμματέας

Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης                                             Κυριακίδου Γεωργία

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria