Η άγνοια είναι η νύχτα του νου, είχε αναφέρει ο Κομφούκιος. Ο Φαναριώτης λόγιος Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής το προχώρησε γράφοντας το Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά και θα λεγε κανείς ότι περιγράφει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο γνώσης και δράσης σχετικά με το πως αντιμετωπίζεται η Ελληνική γούνα από τα Ρωσικά τελωνεία. Το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της πρόσφατης κινητικότητας σε σχέση με τα νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν σε Ρωσία και Ευρασιατική Οικονομική Ένωση για τον έλεγχο των διακινούμενων προϊόντων εντός αυτής.
Εκτός λοιπόν το μεγάλο κάζο που έχουμε υποστεί από πρόσφατες συναντήσεις με Ρωσικούς κυβερνητικούς κατά τις οποίες διαπιστώσαμε ότι οι φίλοι μας οι Ρώσοι ούτε καν μας ξέρουν (μιλάμε για την Ελληνική γουνοποιία) υπάρχει και ένα άλλο παλιότερο και επίσης σοβαρό θέμα, που αφορά στον τρόπο που εδώ και χρόνια (από το 1990) προσδιορίζεται ως δασμολογική αξία το Ελληνικό γουνοποιιτικό προϊόν, από τις τελωνειακές αρχές της Ρωσίας.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΧΥΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ
Από το 1990 που οι Έλληνες γουνοποιοί ξεκίνησαν μαζικές εξαγωγές στη Ρωσία, ισχύει συγκεκριμένος τρόπος αξιολόγησης και προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των γουνοποιτικών εμπορευμάτων. Όλα αυτά καθορίζονται από τον κωδικό εισαγωγής 43 στον οποίο ανήκει η γούνα σύμφωνα με το Ρωσικό τελωνειακό – οικονομικό σύστημα. Ο κωδικός 43 δίνει ένα σημείο αναφοράς σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Ρωσικά τελωνεία προσδιορίζουν την αντικειμενική αξία ενός γουναρικού και άρα τον αναλογούντα δασμό όταν οι υπάλληλοι θελήσουν για οποιονδήποτε λόγο να χρησιμοποιήσουν τις αντικειμενικές αξίες για την επιβολή δασμών. Αυτό το «εργαλείο» προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας των γουναρικών δεν είναι άλλο από το βάρος του εμπορεύματος. Έτσι όταν μιλάμε για βιζόν – που είναι σύνηθες είδος – οι …ταρίφες των Ρώσων έχουν ως εξής:
Ελληνική γούνα – Αντικειμενική αξία: 800$ ανά κιλό
Ιταλική γούνα – Αντικειμενική αξία: 600$ ανά κιλό
Κινεζική γούνα – Αντικειμενική αξία: 500$ ανά κιλό
Δηλαδή το τελωνείο αξιολογεί κατά 200$/κιλό υψηλότερη αντικειμενική αξία στα γουναρικά του Έλληνα γουνοποιού που εξάγει τα προϊόντα του στη Ρωσία (και άρα του φορτώνει υψηλότερους δασμούς) σε σχέση με αυτά που προσδιορίζει από τον Ιταλό και 300$/κιλό από ότι προσδιορίζει κατά τις εισαγωγές Κινεζικών γουνοποιιτικών προϊόντων.
Για να γίνει πιο ξεκάθαρο θα παραθέσουμε το εξής παράδειγμα: Στην περίπτωση που βρεθούν τρία παλτό με τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο βάρος 2.250 γραμμάρια π.χ., αλλά το καθένα έχει διαφορετική προέλευση ο προσδιορισμός της αντικειμενικής τους αξίας θα είναι
2.250χ800= 1800$ για το Ελληνικό,
2.250χ600=1350$ για το Ιταλικό και
2.250χ500=1125$ για το Κινέζικο.
Άρα με τους ισχύοντες Ρωσικούς συντελεστές το Ελληνικό προιόν θα επιβαρυνθεί κατά προσέγγιση με 200 έως 300 δολλάρια περισσότερο από ότι το Ιταλικό. Και φυσικά ακόμη μεγαλύτεη η διαφορά σε σχέση με το Κινέζικο.
Καταλάβατε τώρα πόσο πιο ανταγωνιστική είναι μια παρτίδα γουναρικών της Ιταλίας και της Κίνας από μια αντίστοιχη Ελληνική?
Ελάχιστοι γνωρίζουν τα παραπάνω.
ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ
Θα αναρωτηθεί κάποιος: Είναι δυνατόν να ισχύει ένα τόσο σοβαρό νοθευτικό στοιχείο όσον αφορά τον ανταγωνισμό και να μην ασχολήθηκε ποτέ κανείς έως τώρα με το συγκεκριμένο θέμα;
Η πιθανότερη απάντηση που μπορεί να πάρει θα είναι μάλλον…παράξενη. Αν τόσα χρόνια το Ρωσικό κράτος «επέτρεπε» την εισαγωγή των εμπορευμάτων με διαφορετικούς …πλάγιους τρόπους με τους οποίους απέφευγαν τους δασμούς οι εξαγωγείς, γιατί να τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα.
Τα πράγματα όμως απ ότι φαίνεται αλλάζουν. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας την Τετάρτη το απόγευμα οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέα μέτρα θα ισχύσουν για την εισαγωγή γουναρικών στην Ευρασιατική οικονομική ένωση». Τι θα αλλάξει;
LABELING (ΣΗΜΑΝΣΗ) ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΓΟΥΝΑΡΙΚΑ
Το labeling είναι η σήμανση όλων των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρασιατική Οικονομική Αγορά άρα και στην Ρωσία και δεν αφορά βέβαια μόνο τη γούνα. Ο κλάδος της γουνοποιίας αποτελεί ένα ελάχιστο κομμάτι από τα προϊόντα που εισάγει αυτή η μεγάλη οικονομική ζώνη. ταυτόχρονα όμως είναι και ένα πρώτης τάξεως πιλοτικό πεδίο εφαρμογής των νέων αυτών μέτρων. Λέγεται ότι όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται θα φέρουν ειδικό τσιπάκι το οποίο θα μεταφέρει όλα τα στοιχεία της νομιμοποίησης του στην συγκεκριμένη αγορά και μάλιστα θα είναι ανιχνεύσιμο εξ αποστάσεως. Όποιο προϊόν εντοπίζεται χωρίς αυτό το τσιπάκι ή αντίστοιχα όποιο προϊόν φέρει τσιπάκι με «λάθος» πληροφορίες, θα καταστρέφεται άμεσα! Θα καίγεται επί τόπου είναι η φράση μιας άλλης πηγής που έχει ασχοληθεί επίσης με την νέα τάξη πραγμάτων στη εν λόγω οικονομική αγορά.
ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΑ ΓΟΥΝΑΡΙΚΑ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΕΝΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ. ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Βέβαια είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν οι γουνοποιοί το θέμα της αδικίας και του νοθευμένου ανταγωνισμού που βαρύνει τα Ελληνικά γουναρικά κατά την εισαγωγή τους στη Ρωσία εδώ και 25 χρόνια περίπου. Έστω και τώρα όμως πρέπει όλοι να αφυπνισθούν. Γουνοποιοί, έμποροι, σύνδεσμοι, ΕΟΓ, IFF, επιμελητήριο, βουλευτές, υπουργοί, εμπορικοί ακόλουθοι και πρέσβεις πρέπει να ενημερωθούν, να ψάξουν στοιχεία να κάνουν διαβήματα και να δώσουν αγώνα για το αυτονόητο: Να αντιμετωπιστεί δίκαια το Ελληνικό προϊόν σε σχέση με τα Ιταλικά και τα Κινέζικα. Από τα 500$/κιλό δασμών της Κινέζικης γούνας και τα 600$/κιλό της Ιταλικής, μέχρι τα 800$/κιλό της Ελληνικής απλώνεται μια τεράστια απόσταση αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον των Ελλήνων γουνοποιών.
Εν όψει όλων των διαβουλεύσεων και εξελίξεων σχετικά με τα νέα μέτρα της ΕΟΕ και της επικείμενης διυπουργικής συνάντησης των δύο κρατών, οι μηχανές πρέπει να πάρουν φωτιά. Μέχρι τώρα η εισαγωγή μπορεί να γίνονταν με …παράξενους τρόπους. Τώρα το κάθε παλτό θα περνά από την πόρτα του τελωνείου και αφού πληρώνει το ανάλογο ποσό θα φορά το τσιπάκι της νομιμότητας για να κάνει καριέρα στις Ρωσικές βιτρίνες. Το θέμα είναι όμως ότι όταν ο δασμός του κωδικού 43 δίνει αβαντάζ στους ανταγωνιστές και τραβάει τις τιράντες των Ελλήνων, το αποτέλεσμα θα είναι στημένο και καταστροφικό για την Ελληνική γουνοποιία.
Ας ελπίσουμε ότι την Τετάρτη στην ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας θα ακουστούν τα πράγματα με το όνομα τους και θα αναφερθούν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του oladeka ήδη μέχρι το χρονικό σημείο που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Ρωσικές αρχές εισβάλλουν σε επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Μόσχας και έχουν κατασχέσει 10αδες χιλιάδες γουναρικά που θεώρησαν παράνομα. Οι έντρομοι επιχειρηματίες έχουν σταματήσει πλέον κάθε παραγγελία και προσπαθούν να αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι ώστε να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν.
ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΕ
Πέτρος Σμιξιώτης
Για το oladeka