Σημίτης στα γενέθλια ΠΑΣΟΚ: Να γίνουμε κίνημα ανατροπής κόντρα στο κατεστημένο - OlaDeka

Σημίτης στα γενέθλια ΠΑΣΟΚ: Να γίνουμε κίνημα ανατροπής κόντρα στο κατεστημένο

“Οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Ο δρόμος που θα μας απελευθερώσει από τη σημερινή καθήλωση προϋποθέτει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες πρωτοβουλίες, ένα κίνημα ανατροπής. Με την λέξη ανατροπή δεν αναφερόμαστε μόνο στους πολιτικούς συσχετισμούς που ανέδειξαν η παραδοσιακή Δεξιά και η εθνικολαϊκιστική Αριστερά. Σχετίζεται με επικρατούσες νοοτροπίες, συμπεριφορές, την ανειλικρίνεια του λόγου, την αποσιώπηση της πραγματικότητας, την προβολή ανέφικτων στόχων, τη συγκάλυψη υποχωρήσεων και μεταβολών. Αφορά το πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργεί μια εξωπραγματική εικόνα για τη χώρα, φαντασιακές δυνατότητες και επιδιώξεις που την καθηλώνουν στην υστέρηση και την απομακρύνουν από μια δημιουργική ευρωπαϊκή συνεργασία”, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η σημερινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με μία εκλογική αναμέτρηση, όπως στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. “Όπως και τότε έτσι και σήμερα η πιο σύντομη απάντηση είναι, ότι όταν όλα αλλάζουν πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς δημιουργικά στην αναμόρφωση της χώρας”, επισημαίνει.

Ο κ. Σημίτης, σημειώνει ότι τελευταίες εξελίξεις διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά και η κατανομή της πολιτικής εξουσίας, μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων, ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις. “Η δημοκρατία λειτουργεί ομαλά όταν είναι δυνατή και η ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι περισσότερες απόψεις, οι ευρύτερες συνεργασίες, ο δημιουργικός πλουραλισμός”, παρατηρεί και συμπληρώνει: “Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν”.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι: “από μας εξαρτάται αν θα έχουμε την έμπνευση και το θάρρος για τον καινούργιο δρόμο που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αν ακολουθήσουμε τις ξεπερασμένες συνήθειές μας, η σημερινή αδιαφορία και απόρριψη των πολιτών απέναντί μας δεν θα είναι πια αναστρέψιμη. Αν όμως γίνουμε φορείς ενός μηνύματος αναγέννησης του τόπου, συμμαχητές για μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, συμμέτοχοι στην προσπάθεια για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη και υποστηρικτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναμόρφωση της Ένωσης θα έχουμε ανταποκριθεί στην ιστορία μας και τις προσδοκίες του λαού μας”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria