Αποκαρδιωτικά είναι τα νούμερα των δεικτών ανεργίας και οι εκτιμήσεις για το 2015, όπως παρουσιάστηκαν από τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς σε αρκετούς νομούς η ανεργία ξεπερνάει το 50%.
«Πνίγεται» στην ανεργία η Θεσσαλονίκη
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεπεράσει το 38% για το 2015, λόγω capital controls και οικονομικής αστάθειας. Όπως εξήγησε, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έκλεισε το 2014 στο 30,2%, δείκτης στον οποίο προστίθεται φέτος ένα συν 4% λόγω capital controls, καθώς και ακόμη ένα συν 4% πάνω από τα επίσημα στοιχεία, βάσει του τρόπου με τον οποίο μετρά την ανεργία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (πρόκειται για εκείνους που δεν απαντούν στις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ή έχουν εργαστεί μία ώρα την εβδομάδα και η Στατιστική Αρχή τους υπολογίζει ως εργαζόμενους, ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα) φτάνοντας το 38,2% για το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Κεντρική Μακεδονία, το πρώτο τρίμηνο του 2015, η ανεργία ήταν στο 27,4%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο 24,8% και στη Δυτική Μακεδονία στο 29%. «Η περίοδος είναι κρίσιμη και τα στοιχεία απογοητευτικά ειδικά το τελευταίο 8μηνο. Το πόσο θα έχει επηρεάσει την ανεργία η κατάσταση των ελέγχων κεφαλαίων θα το δούμε στο τέλος του χρόνου, αλλά τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία, δίνουν για την τουριστική περίοδο, που άλλες χρονιές έπεφτε κατά δύο τουλάχιστον μονάδες, αύξηση φέτος κατά 1,75%. Αυτό μας δείχνει ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο τέλος του χρόνου η ανεργία θα είναι αυξημένη κατά 4 μονάδες», τόνισε ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μουτάφης εκ μέρους της ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι η έκτη χρονιά που συνεχίζονται οι πολιτικές ύφεσης και η μαύρη εργασία αυξάνεται. «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν έχουν άλλο δρόμο από τον δρόμο των διεκδικήσεων», σημείωσε.

Αγγίζει το 50% η ανεργία σε Δράμα, Πιερία, Καστοριά
«Πρωταθλήτριες» στην ανεργία αναδεικνύονται οι νομοί Δράμας, Πιερίας και Καστοριάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργο Σαβρίδη, από το χωριό Πετρούσα των 1300 κατοίκων έχουν φύγει 120 νέοι για το εξωτερικό, σε αναζήτηση εργασίας, ενώ ο κλάδος μαρμάρων και κατασκευών έχει πάνω από 50% ανεργία.
Η ανεργία στην Πιερία αγγίζει το 50%, με έναν στους δύο κατοίκους να μην έχει δουλειά, ενώ δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άνεργο μέσα στο σπίτι, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πιερίας, Δέσποινα Κωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς, όπως επίσης και οι μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας, τόνισε ότι η ανεργία τραβάει την ανηφόρα στο νομό και το 50% έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό, καθώς ο κλάδος της γούνας μετά τα γεγονότα σε Ρωσία και Ουκρανία κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Ανασφάλιστη εργασία και μακροχρόνια άνεργοι σε Φλώρινα, Κοζάνη και Χαλκιδική
Στο 35% του συνόλου του εργατικού δυναμικού φτάνει η ανεργία στο νομό Φλώρινας τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος, ενώ στους νέους το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 75%. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι πληθαίνουν τα νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ την τελευταία 5ετία μπήκε «λουκέτο» σε 1500 επιχειρήσεις.
Στο νομό Κοζάνης, το πρώτο τρίμηνο του 2015, καταγράφηκαν 18.000 άνεργοι σε ενεργό πληθυσμό 50.000 εργαζομένων και από την αρχή του χρόνου έκλεισαν 278 επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ποσοστό της ανεργίας περισσότερο 35%, ενώ ανθούν η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
Προβλήματα με την ανασφάλιστη εργασία αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική, με ανεργία στο 28% το χειμώνα, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θεόδωρος Αδαλής έστρεψε τα βέλη του προς την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε «επιθυμεί το κλείσιμο μιας επιχείρησης που απασχολεί 2000 εργαζομένους» αναφερόμενος στην Ελληνικός Χρυσός.
Καταρρέουν βιομηχανίες και επαγγελματικοί κλάδοι σε Ημαθία, Έδεσσα και Σέρρες
Κρίση στη βιοτεχνία φασόν εντοπίζεται στο νομό Ημαθίας, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παύλος Δραγκόλας, στη Βέροια απασχολούνταν 3000 εργαζόμενοι και τώρα μόλις 150, ενώ σημαντική κρίση περνάει και η κλωστοϋφαντουργία , με τη συνολική ανεργία στο νομό να ξεπερνάει το 35%.
Πόλη για την τρίτη ηλικία χαρακτήρισε την Έδεσσα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλης Ζούμπος, καθώς όπως τόνισε ελάχιστες βιομηχανίες δουλεύουν, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν ουρές σε Βουλγαρία και Σκόπια για να προμηθευτούν φθηνότερα είδη πρώτης ανάγκης, εκτοξεύοντας την ανεργία στο 40%.Στις Σέρρες, ο κόσμος της βιομηχανίας υποφέρει μετά το άνοιγμα των συνόρων για τι; επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 42% με 45%, καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο της παραγωγικής διαδικασίας.
Τέλος, στην Καβάλα η ανεργία θα ανέλθει για το 2015 στο 30,4%, στο Κιλκίς στο 42% και στην Ξάνθη στο 39,8%.
thestival.gr