Δεν πληρώνουν τον ΕΤΜΑΕΡ οι ΑΠΕ - OlaDeka

Δεν πληρώνουν τον ΕΤΜΑΕΡ οι ΑΠΕ

Ένα σαφή διαχωρισμό αναφορικά με το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ) που εισπράχθηκε το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας πως η καταβολή του είναι συνταγματική για πολίτες καταναλωτές, όχι όμως και για εταιρείες αυτοπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην κρίση αυτή κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο με δυο αποφάσεις της Ολομέλειας, όπου αναφέρεται ότι Οι εταιρείες που παράγουν καθαρή ηλεκρική ενέργεια, έχουν συμβάλλει ήδη στον εθνικό σκοπό μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.
Όπως είναι γνωστό, το  ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ  έχει κρίνει  ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι ειδικό τέλος, όπως αναφέρεται  στο σχετικό νόμο. Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η από 9.7.2013 απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας  Ολομέλεια του ΣτΕ, θεωρούν μη νόμιμη την επίμαχη απόφαση διότι «η ενέργεια που παράγεται από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ, οι οποίες εξομοιώνονται με μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ, αποτελεί καθαρή ενέργεια και συνεπώς είτε αυτή εγχέεται στο σύστημα διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτοκαταναλώνεται από τον παραγωγό της, συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου διείσδυσης καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της  χώρας, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω χρήσεως φιλικών προς  αυτό πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και το κυρωθέν με το νόμο 3017/2002 Πρωτόκολλο του Κιότο».
Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής πού ζητούσαν να ακυρωθεί  ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καθόριζε τις τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria