Γιατί η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει - OlaDeka

Γιατί η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Το News247 είχε από την αρχή επισημάνει πως ο ρόλος του νέου υπουργού Οικονομικών μόνο υπηρεσιακός δεν μπορεί να είναι, αφού για την ηλεκτρική καρέκλα της πλατείας Συντάγματος, από σήμερα και για τις επόμενες 20 μέρες, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η ελληνική οικονομία θα πρέπει να προετοιμαστεί το καλύτερο δυνατόν για την πρώτη αξιολόγησή της από τους δανειστές.

Η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου και όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα ζητήσουν επιτακτικά να λάβουν στα χέρια τους το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Καθώς ο προϋπολογισμός θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, ο αγώνας δρόμου στον οποίο θα πρέπει να επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το προσεχές διάστημα θα είναι σκληρός.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο της χώρας, για το 2017 ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έχει τεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 και το 2019 ο στόχος έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Πέραν της καυτής πατάτας κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016, πρωταρχικό μέλημα του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών είναι επίσης και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019. 

Ούτε το ΔΝΤ γνωρίζει από… υπηρεσιακές κυβερνήσεις και περιμένει να πληρωθεί

Πέραν της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, υπάρχει και κάποιος άλλος που δεν μπορεί να περιμένει την ολοκλήρωση των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και ο οποίος επίσης δεν γνωρίζει από… υπηρεσιακές κυβερνήσεις.

Ο λόγος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις τέσσερις δόσεις που περιμένει να λάβει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των πιστωτών της συνεχίζουν να τρέχουν, ακόμη κι αν στο εσωτερικό όλα δείχνουν πως έχουν παγώσει, ενόψει της νέας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Αναλυτικά, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ για τον Σεπτέμβριο έχουν ως εξής:

– Πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στις 4/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 14/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 563 εκατ. ευρώ στις 16/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 21/9

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria