Σε ωρολογιακή βόμβα για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών αλλά και το σύνολο των καταναλωτών εξελίσσονται οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων που εξακολουθεί να ισχύει στην χώρα από το τέλος Ιουνίου.
Δραματική πτώση των εισαγωγών πρώτων υλών
Τα Capital Control μπορεί να έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες ημέρες κυρίως για τους εισαγωγείς πρώτων υλών, οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και προειδοποιούν ότι σύντομα οι ελλείψεις προϊόντων θα γίνουν αισθητές και στους καταναλωτές. Εως πρόσφατα, η αυτάρκεια της Ελλάδας σε πρώτες ύλες ανερχόταν 20%, των συνολικών αναγκών. Ομως για να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό σταθερό, κάθε μήνα θα έπρεπε να γίνονται εισαγωγές αξίας άνω των 3,5 δισ. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για προμήθειες από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να γίνονται κάθε μήνα συνολικά εισαγωγές αξίας μόλις μισού δισ. ευρώ.
Ελλείψεις στα ράφια
Συμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων έως τις 23 Ιουλίου, είχε εγκριθεί μόνο το 7% των αιτήσεων για πληρωμές εισαγωγών, που στην πράξη σημαίνει ότι δόθηκε η άδεια για εισαγωγές τροφίμων που η αξία τους φτάνει μόλις στο 10,5% της αξίας των τροφίμων που θα εισάγονταν στην Ελλάδα αν δεν είχαν επιβληθεί τα Capital Controls. «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ψωμί τον Αύγουστο», λένε οι παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς στην εφημερίδα «Το Βήμα», υπογραμμίζοντας ότι το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση και παραγωγή ψωμιού εισάγεται στην Ελλάδα.
Δεν πληρώνουν την ΔΕΗ
Τα Capital Controls ματαιώνουν και την προσπάθεια της ΔΕΗ να περιορίζει το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών που ταυτόχρονα θα βελτίωνε και την ρευστότητα της εταιρίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 2 δισ. Το ηλεκτρονικό σύστημα SAP εντοπίζει καταναλωτές που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και δεν πληρώνουν. Σε αυτό το δυσχερές πλαίσιο, η ΔΕΗ φέρεται να σχεδιάζει τη νέα τιμολογιακή πολιτική της, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και η οποία μεταξύ άλλων θα επιβραβεύει τους καλοπληρωτές.
Την ίδια ώρα οι δημοσιονομικοί στόχοι ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Το κράτος προσδοκά ως το τέλος του χρόνου έσοδα της τάξης των 800 εκατομμυρίων, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν την ανάγκη για έστω και ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 1% γεγονός που αναμένεται να κάνει ακόμη πιο σκληρό τον σχεδιασμό των εσόδων για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού όπως προβλέπεται στην συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, το 2018 πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%.