Πέντε κοινοβούλια ψηφίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα - OlaDeka

Πέντε κοινοβούλια ψηφίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα

Σήμερα θα συνεδριάσει το ισπανικό κοινοβούλιο για να ψηφίσει τη συμφωνία, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Παρόλο που στην Ισπανία η έγκριση του κοινοβουλίου δεν ήταν απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα, ο Ραχόι επέλεξε να την υποβάλει στους βουλευτές του.

“Υπάρχουν τρία μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από την ελληνική κρίση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, σε μία ομιλία που έλαβε τον χαρακτήρα μηνύματος προς την ισπανική κοινή γνώμη, εξαιτίας της αύξησης τους τελευταίους μήνες της υποστήριξης προς το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos το οποίο έχει υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

“Κατ΄αρχήν, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το εμπόδιο (των μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν πλάνες. Τέλος, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος”, είπε.

Χαρακτήρισε “σημαντική” τη βοήθεια της Ισπανίας, που ανέρχεται στα 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσουν ως δάνειο οι χώρες της ευρωζώνης.

Σήμερα, επίσης, θα ψηφίσει το κοινοβούλιο της Εσθονίας και η επιτροπή του αυστριακού κοινοβουλίου για τον μηχανισμό βοήθειας. Δεν υπάρχει υποχρέωση έγκρισης από την ολομέλεια του αυστριακού κοινοβουλίου, αλλά αυτό μπορεί να επιλέξει να συζητήσει το πρόγραμμα.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Αν και η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μπορεί να αντιμετωπίσει ανταρσία βουλευτών του κόμματός της, το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να υπερψηφισθεί.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) – των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα. Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χθες της συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο. Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria