Ουκρανία: Πολιτικές αναταράξεις για την παραχώρηση αυτονομίας στους φιλορώσους - OlaDeka

Ουκρανία: Πολιτικές αναταράξεις για την παραχώρηση αυτονομίας στους φιλορώσους

Ουκρανία: Πολιτικές αναταράξεις για την παραχώρηση αυτονομίας στους φιλορώσους

Αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί η ψήφιση του νόμου, που ανοίγει οτν δρόμο για την παραχώρηση ευρύτερης αυτονομίας στους φιλορώσους, στα ανατολικά.

Βουλευτές από το κόμμα Ποροσένκο απορρίπτουν την πρόταση του προέδρου, που θεωρούν ότι υπαγορεύεται από την Μόσχα.

«Γιατί σε κάποιες περιφέρειες, όπως το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ παρέχεται ειδικό καθεστώς αυτονομίας, ενώ οι πολίτες στο Κίεβο, στο Λβιβ και αλλού δεν το έχουν; Λόγω του πολέμου; Αν είναι λόγω του πολέμου τότε δεν το υπαγορεύει η Μέρκελ και ο Ολάντ, ξέρουμε ποιος υπαγορεύει τέτοιους κανόνες», επισημαίνει βουλευτής της συμπολίτευσης που απείχε από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ωστόσο στήριξε την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπεται από το άρθρο 11 της εκεχειρίας του Μινσκ.

«Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία παρέχει το κίνητρο για μια μεγάλη κινητοποίηση με στόχο την μεταρρύθμιση στη χώρα, εκπληρώνοντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ουκρανία. Στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές επικρατούν τώρα διαφορετικές συνθήκες από ότι στο υπόλοιπο 90% της επικράτειας. Για το λόγο αυτό προωθούνται αυτές οι συνταγματικές αλλαγές», τόνισε βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ψήφισε υπέρ και διαγράφηκε από το κόμμα της.

Υπέρ ψήφισαν συνολικά 265 βουλευτές, 39 περισσότεροι από όσους απαιτούνταν για να εγκριθεί το νομοσχέδιο σε «πρώτη ανάγνωση».

Ωστόσο στη δεύτερη ψηφοφορία, που αναμένεται ως το τέλος του έτους, θα χρειαστούν 300 θετικές ψήφοι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria