ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια: Ψέματα... αεροπλανικού τύπου - OlaDeka

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια: Ψέματα… αεροπλανικού τύπου

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει να ασκήσει κριτική επί της ουσίας της παραχώρησης, καθώς άλλωστε η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση ήταν στα σχέδια της ΝΔ και εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη της ασυνέπειας των προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

“Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων υπήρξε ένα από τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και μια από τις προεκλογικές σημαίες των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, που με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, αλλά και στις περιοδείες και ομιλίες τους στις πόλεις οι οποίες φιλοξενούν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, κατήγγειλαν την προηγούμενη κυβέρνηση για «ξεπούλημα» και διακήρυσσαν ότι θα κρατούσαν τα περιφερειακά αεροδρόμια υπό δημόσιο έλεγχο” αναφέρει η κ.Βούλτεψη σε ανακοίνωση της με αφορμή την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου- αν και εν τω μεταξύ η γερμανική εταιρεία φέρεται να έχει δεύτερες σκέψεις και απαιτήσεις για τη συμφωνία.

“Οι όροι, οι προϋποθέσεις, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα είναι τα ίδια ακριβώς όπως είχαν ανακοινωθεί στις 25 Νοεμβρίου 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάσει των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Πρόκειται, δηλαδή, για την έγκριση της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ (που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξοβέλιζε στο πυρ το εξώτερον)”, προσθέτει η κ.Βούλτεψη.

Η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της ΝΔ προσθέτει ότι τελικά το μόνο που χρειάστηκε ήταν να μπουν οι υπογραφές των Γ. Δραγασάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Π. Σκουρλέτη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις που έχουν κάνει τα ίδια πρόσωπα προεκλογικά και μετεκλογικά.

Δηλώσεις προεκλογικές και μετεκλογικές

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κ.Βούλτεψη, στις 25 Νοεμβρίου 2014, από το Σίτι του Λονδίνου, ο κ. Σταθάκης, που σήμερα υπογράφει την παραχώρηση υποστήριζε οτι η σύμβαση θα προβλέπει το διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης για τους Έλληνες πολίτες αλλά και πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και δήλωνε: “Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και ως ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε κατηγορηματικά της αντίθεση μας σε αυτή”.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου τότε του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υπογράφει την παραχώρηση, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων, “Γιατί 500 χιλιάδες επιβάτες ήρθαν το 2013 από την Ryanair, να πούμε και το όνομα της εταιρείας, η οποία έχει πει ότι αν ιδιωτικοποιηθεί, εγώ θα σηκωθώ και θα φύγω. Διότι ο ιδιώτης θα κοιτάξει να βάλει τέτοια τέλη που θα κάνει ασύμφορη τη χρήση”.

Η κ.Βούλτεψη υπενθυμίζει σειρά δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε επισκέψεις του σε Λαμία, Ιωάννινα και Χανιά το Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όπως ότι “Στόχος της τρόικας δεν είναι τα δανεικά, είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο δημόσιος πλούτος της χώρας…”, “Το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, η παράκτια ζώνη, όλα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους ένα μέλλον υπάρχει: Ειδικές οικονομικές ζώνες, εργασία πολλών ωρών, έναντι ελάχιστων ευρώ και κανενός δικαιώματος” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία -δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια- θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας».

Υπενθυμίζει επίσης και δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις 11 Δεκεμβρίου 2014 κατά της αποκρατικοποίησης των 14 αεροδρομίων και ειδικά αυτού των Χανίων που έχει ΕΣΠΑ, αλλά και μετά τις εκλογές, στις 10 Φεβρουαρίου 2015 στο Mega, πως υπήρξε κίνδυνος στα περισσότερα νησιά να κοπούν οι συνδέσεις με τις εταιρείες φθηνού εισιτηρίου.

Η κ.Βουλτεψη επικαλείται και τα μετεκλογικά non paper της κυβέρνησης περί επανεξέτασης των αποκρατικοποιήσεων σε εξέλιξη (μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου), κάτι που είχε πει και στη Βουλή στις 31 Μαρτίου ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, αλλά και δηλώσεις των Φλαμπουράρη, Βαρουφάκη κα στην ίδια λογική και του κ.Καμμένου περί κόκκινων γραμμών στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι μία ημέρα πριν την απόφαση, δηλαδή στις 12 Αυγούστου, ο κ. Δραγασάκης, που και αυτός υπέγραψε την παραχώρηση, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε σχετικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ιδιωτικοποιούμε» και ειδικά για τα αεροδρόμια, υποστήριξε πως «ο κ. Σταθάκης, είχε βρει διαφορετικό μοντέλο που θα εξασφάλιζε στα αεροδρόμια μια συμμετοχή του Δημοσίου επιπέδου 20%», ενώ η σύμβαση παρέμενε η ίδια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria