Κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τους εβραίους της Καστοριάς - OlaDeka

Κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τους εβραίους της Καστοριάς

Αληθινή ιστορία με εβραία που ερευνά τις ρίζες της μετά το ολοκαύτωμα. Βρέθηκαν συγγενείς με την οικογένεια Ελιάου!

EVRAIOI-KASTORIA

Το Σάββατο 22-8-2015 επισκέφθηκε την πόλη μας πολυπληθές κινηματογραφικό συνεργείο με σκοπό να συμπεριλάβει σε κάποιο ντοκυμαντέρ περιστατικά και σκηνές από την Καστοριά.  Η υπόθεση, με πραγματικές διαστάσεις, έχει σαν θέμα ότι μια εικοσάχρονη Εβραιοπούλα από την Κωνσταντινούπολη ερευνά τις οικογενειακές της ρίζες μια και προέρχεται από Καστοριά και Θεσσαλονίκη. Εκτός από τις ρίζες της ψάχνει να βρει και πόσοι από την ευρύτερη οικογένειά της έχουν χαθεί στο ολοκαύτωμα. Έτσι λοιπόν το ντοκυμαντέρ έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίσθηκε στην Θεσσαλονίκη και Καστοριά και τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιηθούν στο Άουσβιτς, Παρίσι, Πορτογαλία, Ισπανία. Είναι προφανής η πορεία που επέλεξε η Εβραιοπούλα μια και η καταγωγή της είναι Σεφαρδιτική.   

Ύστερα από διήμερη παρουσία του συνεργείου στη Θεσσαλονίκη, έφθασαν και στην Καστοριά με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσθηκε ύστερα από πολύμηνη συνεργασία με την Αντιδημαρχία μας. Η συνάντηση της Εβραιοπούλας με μέλη της οικογενείας Ελιάου, της μόνης πλέον Εβραϊκής οικογένειας στην Καστοριά, ήταν ευχάριστη και συγκινητική διότι διαπιστώθηκε πιθανή μακρινή συγγένεια μεταξύ τους. Έγιναν δύο συνεντεύξεις, η μία από τον κ. Ελιάου και η άλλη από τον Αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παπαδημητρίου. Το θέμα τους ήταν η πορεία της Εβραϊκής κοινότητας στην Καστοριά, οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους Καστοριανούς και ασφαλώς η συνθήκες που κατέληξαν στο ολοκαύτωμα, κ.α..

Σκηνές από διάφορα σημεία της πόλης έχουν κινηματογραφηθεί, όπως από το μνημείο για τους Καστοριανούς Εβραίους, την περιοχή της Εβραϊδος, την περιοχή Ντολτσού, τον περίγυρο της λίμνης (με λήψεις διαφόρων εικόνων της Καστοριάς) και με συμπερασματική ανακεφαλαίωση της ημέρας από την Εβραιοπούλα με φόντο την Καστοριά μας από την περιοχή του Απόσκεπου.

Θεωρούμε ότι το ντοκυμαντέρ αυτό θα είναι μια πολύ καλή προβολή της Καστοριάς, ίσως παγκόσμια, μια και οι διαστάσεις του θα είναι διεθνείς.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria