ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε χωρίς αναδιάρθρωση χρεους - OlaDeka

ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε χωρίς αναδιάρθρωση χρεους

«Το Ταμείο θα συμμετέχει σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνο υπό την προϋπόθεση μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου.ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε χωρίς αναδιάρθρωση χρεους

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στο παρασκήνιο μεταξύ Ευρώπης- Αμερικής- ΔΝΤ για την πιθανότητα μίας νέας ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας.

Πριν λίγη ώρα, αξιωματούχος του Ταμείου σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους έθετε για πρώτη φορά με ξεκάθαρο τρόπο ένα τελεσίγραφο προς την Ευρώπη και ειδικότερα την γερμανική πλευρά, λέγοντας ότι «το Ταμείο θα συμμετέχει σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνο υπό την προϋπόθεση μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Αυτή η τελεσιγραφική διατύπωση εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είχε ειπωθεί ξανά με τόσο κάθετο τρόπο και είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκείται παρασκηνιακά από την ΚριστίνΛαγκάρντ για να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το βάρος που τους αναλογεί στην προσπάθεια η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.

Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει σθεναρά και η αμερικανική πλευρά. Οι συναντήσεις σήμερα του Τζακ Λιου με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Η Αμερική θέτει πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών να έχει διατυπώσει πολλές φορές ανοιχτά ταυτόσημη άποψη με το ΔΝΤ για την ανάγκη «αναδιάρθρωσης» του χρέους της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές πιέσεις ασκούνται στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει πρώτα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης την υλοποίηση σκληρών δεσμεύσεων ως προαπαιτούμενα για μία συμφωνία με επίκεντρο την ελάφρυνση χρέους. Αντιστοίχως και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητάει από την Αθήνα «πρώτα μεταρρυθμίσεις» για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες δράσεις με σημείο αναφοράς το ελληνικό χρέος. Ο κ. Λιου αναμένεται να συζητήσει σήμερα με Σόιμπλε και Σαπέν τους τρόπους που η αμερικανική πλευρά θα έβλεπε ως πιθανή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με χρονικό ορίζοντα υλοποίησής της τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που ΔΝΤ και Αμερική σε απόλυτη συγχορδία μεταξύ τους πιέζουν την Ευρώπη για να αναλάβει δράση πάνω στο ζήτημα αυτό. 

Thetoc
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria