Οριστικό: Πότε ανοίγουν επιτέλους οι τράπεζες

Αρχική » Διάφορα » Οριστικό: Πότε ανοίγουν επιτέλους οι τράπεζες

Οριστικό: Πότε ανοίγουν επιτέλους οι τράπεζες

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου αναμένεται να λήξει η τραπεζική αργία και να αποκατασταθεί η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα αναμένει πρώτα την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και εν συνεχεία θα εγκρίνει την αύξηση του ELA.

Νωρίτερα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στα 89 δισ. καθιστώντας σαφές ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το μέρος των ενεργειών που της αναλογούν, ψηφίζοντας τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεπαγώσει την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο έως την Τετάρτη. Οταν οι ελληνικές τράπεζες λάβουν την ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα σηματοδοτηθεί και η λήξη της τραπεζικής αργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το «πότε ανοίγουν» οι τράπεζες, αυτές θα μπορούν να επανέλθουν σε λειτουργία σε καθστώς capital controls τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Η διατήρηση του καθεστώτος της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας μέχρι την ψήφιση των προαπαιτούμενων θα περιορίσει τα διαθέσιμα των τραπεζών και της Τράπεζα της Ελλάδος κάτω από τα 100 εκατ., ενώ δεν απκλείεται να υπάρξει νέα σύσκεψη του συμβουλίου συστημικής σταθερότητας αργά απόψε το βράδυ, για την έκδοση της νέας ΠΝΠ για τα capital controls, στην οποία θα περιορίζεται το ποσό αναλήψεων στα 50 ευρώ και στα 100 για τους συνταξιούχους.

Οι πρώτες κινήσεις άρσης των capital controls

Τα capital controls θα παραμείνουν σε ισχύ και οι πολίτες θα μπορούν να εκταμιεύουν μόνο το ποσό των 60 ευρώ ημερησίως. Οι πρώτες κινήσεις σταδιακής άρσης των μέτρων θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια από το νέο Ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, θα δρομολογηθούν περαιτέρω αυξήσεις στις κινήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψήφιση των μέτρών από τη Βουλή θα επιτρέψει την ΕΚΤ να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στο ζήτημα της ρευστότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τραπεζών. Δεν αποκλείουν μικρή αύξηση του ορίου του ELA τις επόμενες ημέρες ωστόσο εκτιμούν ότι οι καθοριστικές αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν την στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας, θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την σχηματοποίηση της επόμενης ημέρας, μετά τη συμφωνία, για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρούν πιθανό το άνοιγμα των καταστημάτων πριν το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ όπως εκτιμούν θα αυξήσει τις επόμενες μέρες το όριο του ELA (εφ όσον ψηφιστούν κανονικά τα μέτρα) ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των περιορισμών, το επόμενο διάστημα.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια