Ολοκληρώθηκε το eurogroup - Απορρίφθηκε η παράταση προγράμματος - OlaDeka

Ολοκληρώθηκε το eurogroup – Απορρίφθηκε η παράταση προγράμματος

Ολοκληρώθηκε το eurogroup - Απορρίφθηκε η παράταση προγράμματος

Περίπου μια ώρα διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ οδεύουμε πιθανότατα σε νέα συνδρίαση αύριο. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το κυβερνητικό επιτελείο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, εν αναμονή της απάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στον ESM για νέο διετές δάνειο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε αποστείλει επιστολή, ζητώντας νέο δάνειο και υπογραμμίζοντας την ασφυκτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα:
Η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα καιπιεστικά χρηματοδοτικά προβλήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για όλο το 2016.
Δεν δόθηκαν δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα, από τον Ιούλιο του 2014
Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και το αίτημά μας για μία παράταση εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν έγινε δεκτό
Ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016. Στην επιστολή επισυνάπτεται πίνακας με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει η χώρα έως και το 2017, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 29,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα παρατίθενται οι οφειλές της Ελλάδας το υπόλοιπο του 2015, το 2016 και το 2017 (εξαιρουμένων εντόκων γραμματίων και ρέπος) οι οποίες είναι ύψους 12,335 δισ., 7,191 δισ. και 9,619 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria