ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχική » Διάφορα » ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού προγράμματος ΑγροΕΤΑΚ που υλοποιείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης στο Αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, στις 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.00-14.00 με θέμα:
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το διεθνές εμπόριο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά Α&Φ φυτών και των προϊόντων τους εκτιμάται ότι αποτιμάται σε πάνω από 14 δις $ με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%. 
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών παγκοσμίως απέναντι στις συνέπειες της χρήσης συνθετικών χημικών ουσιών ή χημικών προσθέτων σε φαρμακευτικά σκευάσματα, προϊόντα διατροφής ή προϊόντα φροντίδας της υγείας αλλά και στη γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων του Δυτικού κόσμου και των διατροφικών τους συνηθειών προς ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον πρότυπο.
Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς Α&Φ φυτών παγκοσμίως είναι η άμεση σύνδεση τους με συγκεκριμένες παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές. 
Ο ελληνικός χώρος, αλλά και ευρύτερα ο χώρος της ανατολικής μεσογείου, χαρακτηρίζεται από πλούσια φυτοθεραπευτική παράδοση. Τα κλασσικά έργα του Ιπποκράτη (5ο αιώνα π.Χ.) και του Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ) κυριάρχησαν για πολλούς αιώνες, ενώ η γνώση για τις θεραπευτικές ιδιότητες συγκεκριμένων φυτών αναπτύχτηκε σημαντικά κατά την περίοδο του Βυζαντίου. 
Ωστόσο, η ελληνική παραδοσιακή θεραπευτική παράδοση διαθέτει λίγες μόνο γραπτές πηγές και οι γνώσεις της έχουν περάσει κυρίως προφορικά από γενιά σε γενιά. Έτσι, σήμερα, οι γνώσεις της ελληνικής παραδοσιακής θεραπευτικής κινδυνεύουν με αφανισμό. Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από το γεγονός ότι φορείς της γνώσης για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών του ελληνικού χώρου είναι κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι της υπαίθρου, οι οποίοι διαθέτουν αυτή τη στιγμή χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης με αποτέλεσμα ο κίνδυνος απώλειας της υπέρ-πολύτιμης γνώσης που κατέχουν να είναι ορατός. 
Έτσι, μολονότι η Ελλάδα, λόγω των κλιματικών, γεωγραφικών και γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, χαρακτηρίζεται ως μία χώρα που διαθέτει διεθνώς μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες με σημαντικό αριθμό ενδημικών Α&Φ φυτών, η παραδοσιακή θεραπευτική χρήση των φυτών του ελληνικού χώρου δεν έχει ερευνηθεί, ανιχνευτεί και καταγραφεί επαρκώς. 
Φαίνεται δηλαδή ότι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του κλάδου των Α&Φ φυτών στην Ελλάδα, μέσα από τη σύνδεση της εμπορίας και καλλιέργειας των Α&Φ με την παραδοσιακή ελληνική θεραπευτική πρακτική, που ανάγεται στην αρχαία ελληνική παράδοση, δεν αξιοποιείται. 
Ο Νομός Καστοριάς, που γεωγραφικώς και γεωμορφολογικώς κυριαρχείται από την ύπαρξη σημαντικών ορεινών όγκων (Βίτσι, Γράμμος) αλλά και σημαντικών υδατικών πόρων (Λίμνη της Καστοριάς, Αλιάκμονας ποταμός) εμφανίζει μία ιδιαιτέρως σημαντική βιοποικιλότητα με μεγάλο αριθμό ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. 
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Αναπτυξιακού προγράμματος ΑγροΕΤΑΚ που υλοποιεί, προχωρά στην επιστημονική διερεύνηση των αυτοφυών Α&Φ φυτών της υπαίθρου του Νομού Καστοριάς και των χρήσεων τους, μέσω της καινοτόμας προσέγγισης των φορέων γνώσης παραδοσιακών θεραπευτικών πρακτικών. Η καταγραφή αυτή θα συμβάλλει πέρα από τη διάσωση ενός υπερ-πολύτιμου σώματος γνώσης για τις θεραπευτικές χρήσεις Α&Φ του ελληνικού χώρου και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της επέκτασης των καλλιεργειών Α&Φ φυτών, την ίδρυση υποδομών επεξεργασίας τους, την ενδυνάμωση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και την ευκαιρία για εξαγωγική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤA: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» στην Καστοριά, 21 Ιουνίου 2015 στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς και ώρα 11.00 – 14.00.
Δημήτρης Νάτος, PhD
Γεωπόνος – Μελετητής
Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Πτολεμαίων 3, Καστοριά

Τηλ: 2467025043  /  6972705625 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε σε ημερίδα με θέμα:
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.00
Στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς
Την ημερίδα διοργανώνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.
Δρ. Ελένη Μαλούπα
Τακτική Ερευνήτρια, 
Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων
Πρόγραμμα Ημερίδας 
Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού προγράμματος ΑγροΕΤΑΚ που υλοποιείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης στο Αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, στις 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.00-14.00 με θέμα:
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 
ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόγραμμα Εισηγήσεων
11.00-11.10 : Προσέλευση και Εγγραφές 
11.10-11.30 : Δρ. Μαλούπα Ελένη / Έρευνα στη φυτική παραγωγή  και εφαρμογή της  στην αγροτική επιχειρηματικότητα με έμφαση στα Ελληνικά αρωματικά.
11.30-11.45 : Δρ. Αναστασιάδης Φοίβος / Βοτανικοί κήποι – αλυσίδα διανομής – ωφέλεια για την τοπική οικονομία. 
11.45-12.00 : Δρ. Νάτος Δημήτριος / Διεθνής αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο ρόλος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οικονομική ανάπτυξη του Ν. Καστοριάς.
12.00-12.15: Διάλειμμα
12.15-12.30: Δρ. Σάρρου Ειρήνη / Αξιολόγηση καλλιεργούμενων πληθυσμών φασκόμηλου, ποιοτικά χαρακτηριστικά και βελτιστοποίηση των μεθόδων αναπαραγωγής. 
12.30-12.45: Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα / Καλλιέργεια σπαθόχορτου – Νέες δυνατότητες και χρήσεις.
 12.45-13.00: Δρ. Πλιούκας Μιχαήλ / Αξιοποίηση βιοδραστικών συστατικών καλλιεργούμενων φυτών Σιδερίτη για την παραγωγή φυσικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 
13.00-13.15: Δρ. Χατζοπούλου Πασχαλίνα / Αξιοποίηση Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία. 
13.15-14.00: Ερωτήσεις-Συζήτηση
Έργα ΕΤΑΚ που θα παρουσιαστούν σε εικονογραφημένη μορφή: 
Δρ. Καδογλίδου Καλιόπη / Καινοτόμος χρήση αρωματικών φυτών στη φυτοπροστασία και στη βελτίωση δεικτών απόδοσης και ποιότητας σε καλλιέργεια τομάτας.
Δρ. Σαρροπούλου Βιργινία / Δημιουργία μητρικών φυτών με στόχο τη διατήρησηex situ διαφόρων ειδών Sideritis L.-“Τσάι του Βουνού” με τη μέθοδο του μικροπολλαπλασιασμού. 
Δρ. Σκέντη Αντριάνα / Παραγωγή λειτουργικού ψωμιού υψηλής διατροφικής αξίας με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση πίτυρου ρυζιού και αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας.
Η Επιμόρφωση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της πράξης « Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)» στο πλαίσιο του ΕΠ «AΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και από Εθνικούς πόρους με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συντονίζεται από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια