ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ» - OlaDeka

ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ»

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς και η ΕΛΜΕ Καστοριάς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και φιλοξενείται το ισόγειο του

Διοικητηρίου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα, η οποία αναφέρθηκε με νοσταλγικό τρόπο στο έργο του «δασκάλου» και στην αίσθηση που αποπνέουν σήμερα τα κλειστά σχολεία. 
Στο τέλος των εγκαινίων προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους κρασί του Κτήματος Στεργίου, ευγενική χορηγία του κ. Στεργίου. 
Εκτίθενται 74 φωτογραφίες σχολικών κτιρίων που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Καστοριάς και χρησιμοποιήθηκαν ως Διδακτήρια όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) σε διάφορες χρονικές και ιστορικές περιόδους στην πόλη και τα χωριά της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Σήμερα όμως αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αλλάξει χρήση πέραν της εκπαιδευτικής. Παρόλη την εγκατάλειψή τους όμως πάντα φέρουν τον τίτλο και την ανάμνηση της χρήσης τους ως σχολικών κτιρίων. 
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του συναισθήματος που προκαλεί η εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου, τόσο στον τυχαίο περιηγητή, όσο και στους παλιούς μαθητές και δασκάλους που θήτευσαν σ’ αυτό. Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για ιστορική καταγραφή και έρευνα, γι’ αυτό και δεν παρέχονται περισσότερες ιστορικές – αρχειακές πληροφορίες. Προβάλλονται μόνο με ιδιαίτερες πινακίδες τα τρία παλιότερα -τα δύο μάλιστα πριν από την απελευθέρωση- διδακτήρια του νομού, το Νηπιαγωγείο της Αγίας Παρασκευής (1884) στην Καστοριά, το 1ο Δημοτικό Άργους Ορεστικού (1911) (σημ. Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτικό Ωδείο) και το πρώην Λύκειο Άργους Ορεστικού (1939). 
Αντιπροσωπεύονται 47 τόποι και 50 σχολεία φωτογραφημένα από 30 ερασιτέχνες φωτογράφους, που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη της έκθεσης και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις σε χωριά της περιφέρειας ειδικά για τη φωτογράφιση σχολικών κτιρίων. Άλλοι πάλι ανέλαβαν να αναδείξουν τα ρημαγμένα σχολεία του τόπου τους, ως μια συμβολή στην ιστορία του και ίσως έναν φόρο τιμής στις παιδικές τους αναμνήσεις. Οι τίτλοι και τα σχόλια, όπου υπάρχουν, είναι των ίδιων των φωτογράφων. Επίσης η τυχόν επεξεργασία των φωτογραφιών έγινε από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους από την Καστοριά αλλά και από άλλες πόλεις.  
Φυσικά υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σχολεία σε κάθε χωριό της Καστοριάς. Εδώ εκτίθενται τα σχολεία που φωτογραφήθηκαν από τους συμμετέχοντες για λογαριασμό της έκθεσης και εστάλησαν στους οργανωτές. 
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή.  
Κατ’ αρχήν τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αθ. Χριστόπουλος” τόσο για τη συμμετοχή τους και την καλλιτεχνική τους ματιά στο θέμα, αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά τους. Επίσης τον κύριο Τάσο Φράσια για την προσεγμένη εκτύπωση και παρουσίαση των φωτογραφιών. 
Επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ορεστίς” του Άργους Ορεστικού και τον πρόεδρό του κ. Κώστα Αδάμ για την παραχώρηση των 6 ταμπλώ που χρησιμοποιούνται. Επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς και τον πρόεδρό του κ. Κώστα Κεχαΐδη για την παραχώρηση 2 ταμπλώ. Επίσης το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς και τη διευθύντριά του κ. Γλυκερία Ευαγγέλου για την παραχώρηση άλλων 2 ταμπλώ. 
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 24 Ιουνίου από τις 9:00 έως τις 21:00 καθημερινά. Εάν επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουνίου η έκθεση θα μεταφερθεί υπαίθρια στη Βόρεια και Νότια παραλία. 

Οι φωτογραφίες από τα εγκαίνια είναι του κ. Ευάγγελου Κωνσταντινίδη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria