Ο Δήμαρχος κ. Πασχάλης Γκέτσιος στο Επταχώρι (Ιωάννα Λουλάκη, κείμενο – φωτογραφίες) - OlaDeka

Ο Δήμαρχος κ. Πασχάλης Γκέτσιος στο Επταχώρι (Ιωάννα Λουλάκη, κείμενο – φωτογραφίες)

Ο Δήμαρχος του Δήμου Νεστορίου (όπου υπάγεται και το Επταχώρι από τον «Καλλικράτη» και μετά) με τους μηχανικούς του Δήμου, ήρθε να δει πού βρίσκονται τα έργα της πλακόστρωσης δρόμων του χωριού, όπως και κάποια προβλήματα σε γειτονιές λόγω της καταιγίδας.


Με την ευκαιρία τον ενημερώσαμε και για τη μόνιμη έκθεση παλιών φωτογραφιών που ξεκινήσαμε να οργανώνουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο Επταχωρίου, με θέμα: ΤΟ ΕΠΤΑΧΩΡΙ ΧΤΕΣ. Μέσα από τις φωτογραφίες θα αναδύεται η ιστορία και η λαογραφία του Επταχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.
Του έκανε εντύπωση που συγκεντρώσαμε σε δυο χρόνια 3.000 παλιές φωτογραφίες, από 40 οικογένειες Επταχωριτών, τις οποίες εντάξαμε σε 50 κατηγορίες . Όλο το υλικό το έχουμε σε προσωπικό υπολογιστή, κατά οικογένειες και κατηγορίες, και συνεχίζουμε την επεξεργασία τους.


Είδε με μεγάλο ενδιαφέρον, μέσα στο μουσείο, το πρώτο στάδιο της έκθεσης με 130 φωτογραφίες σε 15 κατηγορίες , που αναρτήσαμε σε ταμπλό το προηγούμενο καλοκαίρι (γάμοι, πανηγύρια, σχολική ζωή, αγροτική ζωή, επαγγέλματα, ιστορικές φωτογραφίες, πέτρινα γεφύρια, πέτρινες βρύσες κλπ.) 

Μας ρώτησε τι χρήματα χρειάζονται για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό, όμως δήλωσε ότι οικονομικά δε μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή, αλλά θα έχουμε την ηθική συμπαράστασή του.

Του δώσαμε και γραπτώς όλα τα παραπάνω, όπου φαίνεται αναλυτικά τι δαπάνη έκανε ο προηγούμενος Δήμαρχος και τι δωρεές έκαναν κάποιοι χωριανοί μας. Συνολικά 1000 περίπου ευρώ (τα 600 ο Δήμος) για ταμπλό, εκτυπωτή, μελάνες, πλαστικοποιητή, χαρτί Α4.
Επιπλέον δαπάνες που είναι απαραίτητες για την τελική μορφή της έκθεσης (όχι σε χρήματα, αλλά σε είδος τα θέλουμε) φτάνουν περίπου στις 3.000 ευρώ για: ταμπλό, ράφια, βιβλιοθήκη, υπολογιστή, προτζιέκτορα και τελική μορφή των φωτογραφιών-καδροποίηση, όπως και άλμπουμ φωτογραφιών.

Όταν και αν βρεθούν περισσότερα χρήματα καλά θα είναι να έχουμε και διαδραστικό τραπέζι, αφού έτσι είδα να λειτουργεί τέλεια μια φωτογραφική έκθεση τέτοιας μορφής σαν τη δική μας, στο Κρατικό Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. 


Και φυσικά ψάχνουμε τρόπους εύρεσης χρημάτων (χορηγούς κλπ.), για να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένα-σωστά την έκθεση, σύμφωνα με το σχεδιασμό που διαμόρφωσα το Δεκέμβριο του 2010, μετά την επίσκεψή μου στο Κρατικό Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στην Αποθήκη Α στο λιμάνι), όπου είδα πώς λειτουργεί και συνομίλησα για μισή ώρα με το διευθυντή του Ευάγγελο Ιωακειμίδη, με τον οποίο ξανασυναντήθηκα, πάλι στο Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2013, για να του πω τι κάναμε έως τότε. Ικανοποιήθηκε απ΄τη δουλειά μας και υποσχέθηκε πως θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή και θα μας βοηθήσει. Δώρισε στο μουσείο μας δύο λευκώματα φωτογραφιών, που αφορούν την Καστοριά. Τον Αύγουστο του 2013 ήρθε στο Επταχώρι, είδε το Τζημοπούλειο και μας έδωσε πάλι κάποιες οδηγίες. Τον ευχαριστούμε κι από δω.

Να το πω ακόμα μια φορά: ψάχνουμε χορηγούς-φίλους του Επταχωρίου, να μας βοηθήσουν οικονομικά να στήσουμε όσο γίνεται καλύτερα αυτή τη μόνιμη έκθεση στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο Επταχωρίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria