Κατέρρευσε τμήμα διατηρητέου στο Απόζαρι (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Κατέρρευσε τμήμα διατηρητέου στο Απόζαρι (ρεπορτάζ)

Κατέρρευσε τμήμα διατηρητέου στο Απόζαρι (ρεπορτάζ)

Τμήμα διατηρητέου κτιρίου κατέρρευσε την Κυριακή 7 Ιουνίου στο Απόζαρι. Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα καθώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε κανείς από το σημείο.

Tο κτίριο κρίθηκε το 2014 κατεδαφιστέο.

Γύρω από αυτό είχε τοποθετηθεί λινάτσα προκειμένου να μην πέφτουν στον δρόμο κεραμίδια και άλλα μικρότερα υλικά. Ωστόσο η λινάτσα δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει το κτίριο.

Το συγκεκριμένο αρχοντικό όπως μας πληροφόρησε ο κ. Σπύρος Αναγνώστου ο οποίος μένει στο Απόζαρι, χτίστηκε μεταξύ των ετών 1830 – 1860. Ο ιδιοκτήτης του ζει στο εξωτερικό.

«Ένα σπάνιο για μένα σπίτι. Αρχοντικό από τα λίγα. Ήταν το μοναδικό στη γειτονιά που είχε μέσα στο σπίτι πηγάδι αντί στην αυλή όπως είχαν τα περισσότερα. Δεν είναι το μοναδικό που κινδυνεύει . Αρκετά διατηρητέα είναι στο κακό τους χάλι. Έχει αφεθεί στη μοίρα του το Απόζαρι.

Δεν ξέρω ποιος φταίει γι΄ αυτή την κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών; Το κράτος; Δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνες σε κανένα. Οι ιδιοκτήτες έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, ο Δήμος έχει δίκιο για μένα, αφού όταν υπάρχει ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αν όμως την επόμενη φορά υπάρξουν θύματα ποιος θα τα πληρώσει;» επισήμανε ο κ. Αναγνώστου.

Στο Απόζαρι υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα και αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους περαστικούς της συνοικίας αφού βρίσκονται πάνω σε πολυσύχναστους δρόμους, ενώ δεν παύουν να είναι και εστία μόλυνσης αφού «φιλοξενούν» ποντίκια. Σε κάποια από αυτά έχει γίνει διάρρηξη και έχουν αφαιρεθεί κυρίως καλώδια χαλκού.

Οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων από αυτά ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό και τα αφήνουν στην τύχη τους, αφού αδυνατούν τις περισσότερες φορές να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για να τα επισκευάσουν.

Εξάλλου, την Τρίτη 9 Ιουνίου ο Δήμος Καστοριάς ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών από τον χώρο όπου κατέρρευσε τμήμα του διατηρητέου στο Απόζαρι αφού πρώτα ενημερώθηκε η εισαγγελική αρχή και η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στα Ιωάννινα.

Στόχος του Δήμου όπως ανέφερε ο Aντιδήμαρχος Δημήτρης Κωτούλας είναι κληθεί στην Καστοριά η Κεντρική Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Σε όσα είναι δυνατόν, θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα επισκευή της σκεπής ενώ τα υπόλοιπα που θα κριθούν επικίνδυνα θα κατεδαφιστούν.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria