ΕΥΡΩΠΗ- Σχεδιάζουν χωρίς τους... πολίτες της - OlaDeka

ΕΥΡΩΠΗ- Σχεδιάζουν χωρίς τους… πολίτες της

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Το φιλόδοξο σχέδιό τους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ευρωζώνης στην επόμενη δεκαετία παρουσίασαν χθες οι «πέντε πρόεδροι της Ε.Ε.».Το σχέδιο -«Ολοκληρώνοντας την Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης» ή «Εκθεση των Πέντε Προέδρων»- εκπόνησαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σουλτς) και πρόκειται να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.

Το σχέδιο συστήνει στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να υποστηρίξουν τροποποιήσεις στις διαδικασίες τα επόμενα δύο χρόνια και να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την επόμενη δεκαετία. «Για να εξελιχθεί σταδιακά η ευρωζώνη σε μια γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα απαιτηθεί η αλλαγή από ένα σύστημα κανόνων και κατευθύνσεων για τη διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής πολιτικής προς ένα σύστημα μεγαλύτερου μοιράσματος της εθνικής κυριαρχίας εντός των κοινών θεσμών», τονίζει το σχέδιο.

Παραχώρηση… κυριαρχίας

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει αυξανόμενα να προσφέρουν εθνική κυριαρχία, να αποδεχθούν κοινές μεθόδους λήψης αποφάσεων για θέματα προϋπολογισμών και οικονομικών πολιτικών τα οποία ενδεχομένως να ανοίξουν εν μέρει τον δρόμο για κοινή ανάληψη των ρίσκων (…στο βάθος ευρωομόλογα).

Στο απώτερο σημείο της αυτή η διαδικασία προβλέπεται να οδηγήσει σε ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο όμως δεν θα σταθεροποιεί τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης ούτε θα εξισορροπεί τα εισοδήματα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.


Η υλοποίηση του σχεδίου προβλέπεται να γίνει σε τρία στάδια:

1. Το πρώτο-της «εμβάθυνσης» (1 Ιουλίου 2015-30 Ιουνίου 2017) θα περιλαμβάνει μικρά βήματα προς τη δημοσιονομική σύγκλιση με τη χρήση των υπαρχόντων εργαλείων και συμφωνιών.

2. Το δεύτερο-της «ολοκλήρωσης» (30 Ιουνίου 2017-2025) όπου θα υιοθετηθούν νέες δράσεις που θα καταστήσουν τη διαδικασία της σύγκλισης πιο δεσμευτική. Σε αυτή τη διαδικασία προβλέπονται νέοι θεσμοί, όπως το υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης.

3. Το τελευταίο (το αργότερο ώς το 2025) όταν το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί.

Στα επιμέρους η έκθεση κάνει έκκληση για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, κάτι που ικανοποιεί τη γερμανική πλευρά, αλλά από την άλλη μιλά και για προσαρμογή υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων, όπως το γερμανικό.

Βραχυπρόθεσμα συστήνει την εγκαθίδρυση εθνικών αρχών ανταγωνιστικότητας που θα πιέζουν κυβερνήσεις για την υιοθέτηση πολιτικών που βοηθούν την παραγωγικότητα. Οι εν λόγω αρχές θα έχουν λόγο στους μισθούς των εργαζομένων και θα συντονίζονται πανευρωπαϊκά.

Η έκθεση καλεί ακόμη -με μεγάλη ασάφεια- σε μεγαλύτερη προώθηση της απασχόλησης και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, ενίσχυση της συνεργασίας για την αποφυγή τραπεζικών κρίσεων όπως αυτές που γονάτισαν τους πόρους του Δημοσίου τα τελευταία χρόνια.


Διασφάλιση καταθέσεων

Προτείνεται μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκή αρχή διασφάλισης των καταθέσεων που θα εγγυάται τις καταθέσεις έναντι μιας τραπεζικής κατάρρευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως πριν καν κατατεθεί η «έκθεση των 5» οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει: «Αντί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικές, κοινωνικές και δημοκρατικές ελλείψεις της Νομισματικής Ενωσης η έκθεση δείχνει να εστιάζει σε μέτρα που έχουν ήδη αποδειχθεί αποτυχημένα», τόνισε ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων, Φίλιπ Λάμπερτς.

«Το μόνο που προτείνει είναι συνέχεια του ίδιου δρόμου διαχείρισης της ευρωζώνης μέσω τεχνικών κανόνων και διαδικασιών, αντί κοινών πολιτικών και θεσμών», συμπλήρωσε ο επίσης Πράσινος Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίεγκλντ.

Αλλά και η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Μπερναντέτ Σεγκόλ τόνισε ότι η πρόταση για υιοθέτηση αυτόνομων αρχών ανταγωνιστικότητας, ξέχωρα από τους κοινωνικούς εταίρους, που θα συμβουλεύουν τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς είναι μη αποδεκτή.

efsyn.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria