Ο εντεταλμένος της γερμανικής αποστολής στην Καστοριά Φρανζ Μόζερ δίνει συνέντευξη και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούν: Πες μας κ Moser, τι πραγματικά κάνουν στην Ελλάδα και στην Καστοριά; - OlaDeka

Ο εντεταλμένος της γερμανικής αποστολής στην Καστοριά Φρανζ Μόζερ δίνει συνέντευξη και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούν: Πες μας κ Moser, τι πραγματικά κάνουν στην Ελλάδα και στην Καστοριά;

Με ανοιχτά αυτιά στην Καστοριά – Τι κάνει στη Ελλάδα ο κ. Φρανζ Μόζερ;
Ο κ. Φρανζ Μόζερ είναι εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και συντονιστής της γερμανικής αποστολής στην Καστοριά.

Η γερμανική αποστολή εργάζεται εθελοντικά στο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών με την Καστοριά, με σκοπό να βοηθήσει στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Καστοριάς.

Ε: Έχετε επισκεφτεί την Καστοριά δύο φορές. Σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση της Καστοριάς;

Α: Έκανα πολλές επαφές. Η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την περιοχή σε θέματα οικονομίας, εμπορίου. Η Καστοριά βρίσκεται σε μία πολύ ελκυστική τοποθεσία, είναι κοντά στα σύνορα. Η παραγωγή φρούτων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μας απασχολεί να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος από τις γεωργικές και τουριστικές δυνατότητες της περιοχής.

Ε: Τι κάνετε γι’ αυτό;

Α: Έχει έρθει μαζί μου ο οικονομικός σύμβουλος Τόρστεν Λόϋπολντ, ο οποίος έδωσε πολλές ιδέες σε θέματα τουρισμού. Επόμενο βήμα μας είναι να οριοθετήσουμε τους στόχους ώστε η Καστοριά να γίνει τουριστικός προορισμός.

Ε: Πρακτικά πως θα γίνει αυτό;

Α: Έχω κάνει πολλές επαφές, με τον Δήμο Καστοριάς, με τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκα ακόμη και με τον Μητροπολίτη. Όλοι με άκουσαν με ευχαρίστηση. Και όλοι αποστασιοποιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης της Αθήνας.

Ε: Από αυτά που ακούμε έχουμε την εντύπωση (στη Γερμανία) ότι μια μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση.

Α: Αυτό δεν μπορώ να το πιστοποιήσω. Οι συνομιλητές μου λένε πολύ ξεκάθαρα ότι δε συμφωνούνε με την πολιτική της Αθήνας. Θέλουνε να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου τους, μόνοι τους. Όμως η νομοθεσία και η γραφειοκρατία αποτελούν εμπόδιο. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνοι τους, αλλά δεν έχουν έσοδα. Οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη δεν πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτούς. Πηγαίνουν πρώτα στην Αθήνα και μετά στους τα δίνουν. Πρέπει να γίνει άμεση αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης. Έχουμε ήδη προετοιμάσει δύο σημαντικά βήματα.

Ένα είναι να έρθει στη Γερμανία αποστολή αγροτών για να ενημερωθούν σχετικά με την προώθηση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Δεύτερο, να προσκληθεί ένα υπάλληλος της αυτοδιοίκησης για να κάνει πρακτική εξάσκηση ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρώπης.

Ε: Πότε θα ξαναπάτε στην Καστοριά;

Α: Πρέπει πρώτα να έρθουν στη Γερμανία οι παραπάνω που ανέφερα και μετά θα την επισκεφτώ ξανά . Θέλω να πηγαίνω στην Καστοριά κάθε δύο μήνες.

Πηγή:
http://www.suedkurier.de/region/kreis-konstanz/hilzingen/Offene-Ohren-in-Griechenlands-Provinz;art372443,7861221

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria