Ίδρυση Σωματείου Επενδυτών και Καταθετών – Διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις Τράπεζες - OlaDeka

Ίδρυση Σωματείου Επενδυτών και Καταθετών – Διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις Τράπεζες

Επί χρόνια, οι Έλληνες επενδυτές κινητών αξιών, υπήρξαν εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις παρανομίες και τις αδικίες που συντελούνταν από τους “αετονύχηδες” του χώρου, τους επιχειρηματίες των εισηγμένων εταιριών, τις τράπεζες, αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, εν όψει των μεταβολών που συμβαίνουν στον τραπεζικό χώρο και την διαδικασιών “διάσωσης” των τραπεζών σε περίπτωση που αυτές αντιμετωπίσουν
κεφαλαιακά προβλήματα, η θέση των Ελλήνων καταθετών τραπεζών καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη. Αυτές οι ομάδες πολιτών, αναγνωρίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλογικού φορέα ο οποίος θα τους εκπροσωπεί και θα μάχεται για τα αιτήματά τους και την προστασία των συμφερόντων τους.
Το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης (Σάββατο 23 Μαΐου – 6:00 μμ – Αίθουσα Επίδαυρος 2), θα υπογραφεί το Καταστατικό του Σωματείου “Έλληνες Επενδυτές και Καταθέτες” από τα πρώτα μέλη του. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της έκθεσης Money Show 2015.
Ανάμεσα στους σκοπούς που προβλέπονται από το Καταστατικό του νέου Σωματείου, είναι: Η προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων επενδυτών και επενδυτών, η ενημέρωσή τους, η αντιπροσώπευσή τους σε φορείς, όργανα και εκδότες τίτλων, η εκπροσώπησή τους σε όργανα της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και των Τραπεζών, η διάδοση της επενδυτικής και αποταμιευτικής ιδέας, η υποβολή προτάσεων και πραγματοποίηση παρεμβάσεων κλπ. (Δείτε το καταστατικό του Σωματείου)
Ανάμεσα στους ιδρυτές του Σωματείου, συγκαταλέγονται δύο πολίτες γνωστοί από διάφορες δράσεις ακτιβισμού. Ο κ. Γιάννης Σιάτρας, οικονομολόγος και ιδρυτής του Σωματείου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και επικεφαλής του Κινήματος Πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” και ο δικηγόρος Αθηνών κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος χειρίζεται πολλές υποθέσεις μικρο-ομολογιούχων, των απωλειών από τις κυπριακές τράπεζες και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Μία από τις πρώτες υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί το Σωματείο θα είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις Τράπεζες, για τις απώλειες που υπέστησαν οι επενδυτές από τις μετοχές τους. Σημειώνεται ότι, προ ημερών, ο κ. Γιάννης Σιάτρας υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά των διοικήσεων των τραπεζών (κατά την περίοδο 2009-2012), αλλά και του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, οι τράπεζες αύξησαν τις θέσεις τους σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (από 20,1 δισ. σε 47,0 δισ. ευρώ), κάτι που τους προκάλεσε μεγάλες ζημιές και τις οδήγησε στην πτώχευση και την ανακεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας έτσι το εθνικό μας χρέος. (Διαβάστε για την υπόθεση και δείτε το κείμενο της μήνυσης).
Το Σωματείο, θα στηρίξει τις υποθέσεις των μικρο-ομολογιούχων που σφαγιάσθηκαν από το PSI του 2012 και θα στηρίξει τους αποταμιευτές των κυπριακών τραπεζών. Θα αναλάβει νομική δράση για να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί και να κερδηθεί πίσω ό,τι εκλάπη, ή ό,τι χάθηκε από κακούς και δόλιους χειρισμούς, ή από πολιτικά “παιχνίδια”.
Κυρίως όμως, το Σωματείο θέλει να αποτελέσει μία “νομική ασπίδα” για τους Έλληνες επενδυτές και καταθέτες για να τους προφυλάξει από μία κακή κρατική διοίκηση, από παράνομες και πονηρές επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και τις συνέπειες της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο κάθε πολίτης, ο κάθε επενδυτής και ο κάθε καταθέτης, καλείται να στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού κοινωνικού ελέγχου, προστασίας και διεκδίκησης. Το Σάββατο 23 Μαΐου, στις 6:00 μμ, στο Hyatt Regency θα υπογραφεί το ιδρυτικό Καταστατικό και θα αναλυθούν οι σκοποί και οι αρχικές δράσεις.

Δείτε σχετικό κείμενο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3242032 ή στο 6941 474108.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria