ΤΖΙΦΟΣ: Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ - OlaDeka

ΤΖΙΦΟΣ: Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ

Στον «δρόμο» 6.500 εργαζόμενοι στα ΚΔΒΜ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων στα ΚΔΒΜ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ 6.500 περιφερειακά στελέχη και εκπαιδευτές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης μετά από δύο χρόνια εργασίας σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βλέπουν το δρόμο της εξόδου, στις 30/6/2015, πριν ακόμη προλάβει να κλείσει το πρόγραμμα και να εξαντληθεί το κονδύλιο του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία πληροφόρηση από τον φορέα για το χρόνο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. 

Συγκεκριμένα, εδώ και δύο χρόνια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαφόρων ειδικοτήτων και με πλούσια τυπικά προσόντα, να εργαστούν στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ως περιφερειακά στελέχη ή εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά. Μάλιστα, αν και συμβασιούχοι, κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της οργάνωσης όλου του εγχειρήματος και να στήσουν κυριολεκτικά από την αρχή πάνω από 250 Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στους Δήμους της χώρας, χωρίς καμία επιμόρφωση απ’ το φορέα πρόσληψης. 
Με αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν η ‘ψυχή’ της εκπαίδευσης ενηλίκων και κατάφεραν με επιτυχία να εγκαταστήσουν στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελλήνων την αγάπη για τη δια βίου μάθηση, πράγμα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ανεπαρκές και αποσπασματικό μέχρι εκείνη τη στιγμή. 
Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις συμβασιούχων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που καλύπτουν τα οργανικά κενά του Δημοσίου, έτσι και στην περίπτωση αυτή αποτελούν αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαίωμα για αξιοπρεπή συνεχόμενη εργασία. 
Βλέπουν την πόρτα της εξόδου, μάλιστα, τη στιγμή που το κονδύλιo του ΕΣΠΑ, που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ενώ έχει εγκριθεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020» χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., με πρόβλεψη για επαναπρόσληψη νέων στελεχών. 
Οι εργαζόμενοι με επιστολή τους αναρωτιούνται για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; «Είναι θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ή διοικητικής ικανότητας του φορέα, καθώς η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία για μία Ελλάδα των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών.» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους Τα περιφερειακά στελέχη ζητούν την παράταση της σύμβασής τους και τη γεφύρωσή της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έτσι ώστε τα Κ.Δ.Β.Μ. να μην κλείσουν ούτε μια ημέρα.
 Ζητούν να μην αντικατασταθούν με φουρνιά καινούριων συμβασιούχων, καθώς κρίνουν ότι αποτελεί κοινωνική αδικία όχι μόνο η απόλυση μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου αλλά και των συμβασιούχων, που επένδυσαν και έδωσαν την ψυχή τους για το χτίσιμο της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα. Ευκαιρίες απασχόλησης υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση και θα πρέπει να δίνονται στους ανθρώπους που εργάζονται για την Ελλάδα, από όποια θέση και αν την υπηρετούν.

www.dikaiologitika.gr

Δείτε το δελτίο τύπου του Πρ.Ηλία που αναφέρεται στο θέμα της σχολής την οποία προγραμματίζουν να λειτουργήσει με το Δια Βίου Μάθηση που απ΄οτα παραπάνω φαίνεται ότι παραπαίει…
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία σχολής Γουνοποιίας στο ΤΕΙ Δυτ Μακεδονίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  κ Ηρ Καλλισθένης  και ο πρόεδρος ΤΕΙ Δυτ Μακεδονίας κ Νίκος Ασημόπουλος

Μιλώντας στην συνέχεια ο κ Καλλισθένης  επισήμανε ότι «Οι αγώνες για την δημιουργία  σχολής για τον κλάδο της γούνας ξεκίνησε πριν περίπου 30  χρόνια. Γίνανε βεβαίως πάρα πολλές προσπάθειες στο παρελθόν αλλά δεν ευοδώθηκαν για διαφόρους λόγους. Η Καστοριά χρειάζεται μια τέτοια σχολή που θα της δίνει την δυνατότητα να είναι αναγνωρίσιμη σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που έγινε η αρχή. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να το γιορτάσουμε ευελπιστώντας το φθινόπωρο να κάνουμε την έναρξη. Το ΤΕΙ είναι ο κατάλληλος συνεργάτης. Υπάρχει η γνώση ο εξοπλισμός και χώροι  για μια τέτοια σχολή, Θα εξοικονομήσουμε και τα χρήματα, για να έχει η σχολή διάρκεια όχι για 1 η 2 χρόνια. 

Ο κ Νίκος Ασημόπουλος Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  αναφέρθηκε στο Σχεδιάγραμμα για το ΤΕΙ όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος της Δια Βίου Μάθησης, μέσω του οποίου  θα επιτευχτεί  η εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τον   κλάδο της γούνας, από την παραγωγή ως την τελική διαχείριση του προϊόντος.

«Οι εκπαιδευόμενοι θα πάρουν  Πιστοποίηση. Η Πιστοποίηση θα απευθύνεται σε όλους όσους  θέλουν να πάρουν μια επιπλέον επιμόρφωση και σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μια επιπλέον επιμόρφωση. Οι πτυχιούχοι θα παίρνουν μια διαφορετική βεβαίωση, θα πιστοποιούν επιπλέον γνώσεις. Θα παρέχεται πιστοποίηση ύλης και παραγωγικής διαδικασίας». 

Ο κ Ευάγγελος Σίσκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων υπογράμμισε  ότι «Είναι μια αναγνώριση του κλάδου της γούνας στα τόσα πολλά που έχει προσφέρει στην εθνική και τοπική μας οικονομία. Είναι μία τιμή στους γονείς μας που μεγαλώσανε στον κλάδο της γούνας και σε όλους τους γουναράδες που έχουνε προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο αυτό. Προσπαθήσαμε να εκπονήσουμε τα τρία αυτά προγράμματα για όλους τους τομείς ξεχωριστά. Π.χ Τεχνολογία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, ύφανσης, βυρσοδεψίας, σχεδιασμού και παραγωγής γούνας και δερμάτινων ειδών – ενδυμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει καθετοποιηθεί  ο κλάδος. Η βασική του επιδίωξη είναι να συνδεθεί η τεχνογνωσία του ΤΕΙ  με την παραγωγή. Οι καθηγητές που θα διδάξουν είναι εξαιρετικοί. Οι βασικές γνώσεις θα διδάσκονται στο ΤΕΙ και η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται εδώ στο Κέντρο Γούνας. Η πιστοποίηση που θα δίνεται θα είναι αναγνωρίσιμη από το κράτος, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων  και τα επαγγελματικά δικαιώματα  θα είναι επιπέδου 4  ανώτερα απ αυτά της μαθητείας, αναγνωρίσιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria