Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε Καστοριά και Γρεβενά - OlaDeka

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε Καστοριά και Γρεβενά

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε Καστοριά και Γρεβενά

Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σχετικά με τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από έντονη χαλαζόπτωση στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από έντονη χαλαζόπτωση στις ΠΕ Καστοριάς και ΠΕ Γρεβενών.

Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες μήλων, ντομάτας και φασολιών, σε πολλές περιπτώσεις στο 100%, προκάλεσε η έντονη επί μισή ώρα χαλαζόπτωση (χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού) που έπληξε στις 19 Μάη την ΠΕ Καστοριάς. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που η ζημιά στα μήλα είναι μεγαλύτερη καθώς θα επηρεάσει ακόμη και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι περιοχές που επλήγησαν είναι κυρίως τα χωριά Τοιχιό, Μεταμόρφωση, Κεφαλάρι και το τόξο Μεσοποταμία – Ποριά – Μανιάκοι.

Την ίδια ημέρα χαλάζι (σε μέγεθος φουντουκιού) προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στη ΠΕ Γρεβενών. Συγκεκριμένα στην περιοχή του παλιού Δήμου Γόργιανης το χαλάζι κατέστρεψε τα σιτηρά και τα κηπευτικά ενώ στο Κηπουρειό η καταστροφή σε αμπέλια και οπωροφόρα ήταν σχεδόν πλήρης (περίπου 70%).

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν” κ.ά., που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Παρά το αποθεματικό, που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα “χαρατσώνοντας” με υπέρογκα ασφάλιστρα τους αγρότες, δεν προχώρησε για τη φετινή χρονιά την εφαρμογή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων να μείνουν απροστάτευτα απέναντι στις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις ΠΕ Καστοριάς και ΠΕ Γρεβενών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Να επεκταθεί η ζώνη κάλυψης της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και στις δύο προαναφερόμενες Περιφερειακές Ενότητες, με δεδομένο το απαγορευτικό κόστος των αντιχαλαζικών δικτύων για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria