Από σήμερα και κάθε Σάββατο Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς - OlaDeka

Από σήμερα και κάθε Σάββατο Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς

Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς θα τελείταικάθε Σάββατο, από σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κορομηλιά, βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Χτίστηκε στο μέσον ενός γραφικού βοσκότοπου, στις δυτικές απολήξεις του όρους Αγία Τριάδα. Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές του 18ου αι. και συγκεκριμένα το 1716 από τον Μοναχό Μελέτιο. Η Μονή πρέπει να θεωρείται ως συνέχεια της βυζαντινής Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που υπήρχε βορειότερα στο φαράγγι της Κορομηλιάς.

Το άγριας ομορφιάς και δύσκολα προσβάσιμο φαράγγι που το διαρρέει ο παραπόταμος του Αλιάκμονα, Λαδοπόταμος, από πολύ νωρίς προσέλκυσε μοναχούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν είτε στη Μονή, είτε στα πολυάριθμα απομονωμένα ασκηταριά των σπηλαίων του.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα για τη Μακεδονία, η Μονή διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την περιοχή των Κορεστείων, όπου διαδραματίστηκαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις. Μάλιστα, το σώμα κομιτατζήδων του Κόλε, πυρπόλησε τις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού στις 8 Μαρτίου 1905 και έσφαξε τον Ηγούμενο Άνθιμο και τον μοναχό Δαμιανό, των οποίων τα οστά φυλάσσονται σήμερα στην Ιερά Μονή.

imkastorias.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria